Indeks światowych cen żywności spadł w październiku do najniższego poziomu od ponad dwóch lat, napędzany spadkami cen cukru, zbóż, olejów roślinnych i mięsa.
Październikowy odczyt był najniższy od marca 2021 roku.
Prawo podaży i popytu
Indeks cen zbóż Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wyniósł średnio 125.0 punktów, co oznacza spadek o 1.3 punktu w porównaniu z wrześniem. „Międzynarodowe ceny pszenicy spadły w październiku o 1,9proc, odzwierciedlając ogólnie wyższe niż wcześniej oczekiwano dostawy w Stanach Zjednoczonych Ameryki i silną konkurencję między eksporterami” – podała FAO.
Mleczarstwo przełamało trend spadkowy cen, a indeks FAO wzrósł o 2,4 punktu do 111,3 punktu po dziewięciu miesiącach kolejnych spadków. „Światowe ceny mleka w proszku wzrosły najbardziej, głównie z powodu gwałtownego wzrostu popytu na import… zwłaszcza z Azji Północno-Wschodniej” – podała organizacja.
W oddzielnym raporcie na temat podaży i popytu na zboża Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa utrzymała prognozę światowej produkcji zbóż w tym roku na poziomie 2,819 mld ton metrycznych, co stanowi wzrost o 0,9 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. „Przechodząc do 2024 r., na półkuli północnej realizowane są nasadzenia pszenicy ozimej i oczekuje się, iż wzrost powierzchni będzie ograniczony, odzwierciedlając niższe ceny upraw w tym roku” – informują eksperci.
W raporcie stwierdzono, iż na Ukrainie utrzymujące się skutki wojny z Rosją, w tym ograniczony dostęp do pól i niskie ceny skupu, wraz z mniej niż idealnymi warunkami pogodowymi, prowadzą do zmniejszenia powierzchni upraw pszenicy.
FAO poinformowała również, iż na półkuli południowej realizowane są zasiewy zbóż gruboziarnistych w 2024 roku. „W Brazylii wczesne oznaki wskazują na spadek zasiewów kukurydzy o około 5%, ponieważ stosunek kosztów do cen faworyzuje soję” – czytamy w raporcie.
FAO a ceny żywności
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa to wyspecjalizowana agencja ONZ, której misją jest zwalczanie ubóstwa i głodu oraz wspieranie rozwoju obszarów wiejskich poprzez redystrybucję żywności oraz modernizację rolnictwa. Dodatkowo, FAO działa na rzecz państw rozwijających się, pomagając im zwiększać wydajność rolnictwa.
FAO powstała w wyniku inicjatywy 44 państw, które były częścią koalicji antyhitlerowskiej. W maju 1943 roku odbyła się konferencja poświęcona kwestiom rolnictwa i wyżywienia w miejscowości Hot Springs, na której podjęto decyzję o utworzeniu komisji mającej opracować projekt statutu FAO. Pierwsza sesja konferencji FAO odbyła się 16 października 1945 roku w mieście Québec, gdzie podpisano umowę założycielską, znaną jako konstytucja FAO.
Obecnie FAO zrzesza 194 państwa, włączając w to Unię Europejską jako organizację członkowską, oraz Wyspy Owcze i Tokelau jako członków stowarzyszonych.