W wielu domach realizowane są gorączkowe przygotowania do świąt. Dla tych, którzy nie mają czasu w przyrządzenie potraw, alternatywą staje się catering. Pozwala on cieszyć się tradycyjnymi smakami bez spędzania długich godzin przy garnkach. Sprawdziliśmy, ile w tym roku kosztują świąteczne dania oferowane przez znane restauracje i lokalne firmy.
Święta za pasem. Porównaliśmy ceny świątecznych cateringów
Choć ceny cateringów w Polsce mogą się znacznie różnić w zależności od renomy restauracji i regionu, jedno pozostaje pewne - wybór świątecznego menu pozwala zaoszczędzić czas. Od tradycyjnych pierogów i bigosu po smakowite desery - każdy znajdzie coś dla siebie.
Świąteczny catering Ewy Wachowicz
Restauracja Zalipianki, której właścicielką jest Ewa Wachowicz, stawia na tradycyjne smaki. W jej ofercie nie brakuje klasycznych potraw, takich jak bigos, pierogi czy barszcz czerwony.
Zgodnie z opublikowanym przez lokal cennikiem ceny niektórych potraw prezentują się następująco:
- Sałatka jarzynowa - 60 zł/kg
- Kompot z suszu - 20 zł/litr
- Pierogi z kapustą i grzybami - 80 zł/kg
- Śledź w śmietanie z cebulą i jabłkiem - 70 zł/kg
- Barszcz czerwony - 30 zł/litr
- Zupa grzybowa - 40 zł/litr
- Bigos - 90 zł/kg
- Sernik z lukrem cytrynowym i bakaliami - 180 zł/sztuka
- Makowiec - 180 zł/sztuka
ZOBACZ: Te wigilijne potrawy na pewno znajdą się na stole, ale czy są bezpieczne dla dzieci?
W porównaniu do ubiegłego roku ceny potraw w restauracji Ewy Wachowicz uległy niewielkim zmianom. Sałatka jarzynowa podrożała o 5 zł (w 2023 roku kosztowała 55 zł/kg), a kompot z suszu o 2 zł (w 2023 roku cena wynosiła 18 zł/litr). Z kolei ceny innych potraw, takich jak barszcz czerwony (30 zł/litr) oraz zupa grzybowa
(40 zł/litr), pozostały bez zmian.
ZOBACZ: Dlaczego kolacja przed snem szkodzi zdrowiu? Eksperci wyjaśniają
Świąteczne potrawy od Anny Korcz
Anna Korcz od wielu lat prowadzi restaurację Zacisze pod Warszawą. W tym roku w ofercie znalazły się propozycje dań, takich jak:
- Zupa grzybowa z łazankami - 65 zł/litr
- Barszcz czerwony - 40 zł/litr
- Kompot z suszu - 35 zł/litr
- Pierogi z kapustą i grzybami - 65 zł/kg
- Uszka z grzybami - 90 zł/kg
- Kaczka pieczona z owocami i sosem żurawinowym - 90 zł/szt.
Jak wygląda kwestia podwyżek cen? Zupa grzybowa z łazankami podrożała o 5 zł (w 2023 roku kosztowała 60 zł/litr), natomiast cena barszczu czerwonego pozostała bez zmian (40 zł/litr). Pierogi z kapustą i grzybami podrożały o 5 zł (w zeszłym roku kosztowały 60 zł/kg), a uszka z grzybami wzrosły o 10 zł (w 2023 roku kosztowały 80 zł/kg).
Przystępne ceny i domowy smak od lokalnych cateringów
Większość cateringów świątecznych gwiazd już zamknęła zapisy na swoje dania. Nie ma jednak powodów do niepokoju - istnieje wiele lokalnych cateringów, które wciąż przyjmują zamówienia. Oferują one szeroki wybór potraw, które zachwycą gości tradycyjnym smakiem.
ZOBACZ: Zdrowsza i tańsza od karpia? Ta ryba podbije świąteczne stoły
Dla przykładu, zgodnie z informacjami podanymi przez portal Wrocław.pl, ceny wrocławskich cateringów kształtują się następująco:
- Pierogi z kapustą i grzybami - 50-56 zł/kg
- Sałatka jarzynowa - 25-45 zł/0,5 kg
- Bigos - 34-52 zł/kg
- Krokiety z kapustą i grzybami - 8 zł/szt. (2-5 sztuk)
- Ryba po grecku (polędwica z dorsza) - 46-55 zł/kg
Zamówienia są przyjmowane nawet do 22 grudnia, czyli dwa dni przed uroczystą kolacją wigilijną.