Trwa nabór do kolejnej edycji Programu Grantowego ING Banku Śląskiego. Najlepsze rozwiązania realizujące cele zrównoważonego rozwoju w kontekście produkcji żywności, mają szansę na finansowe wsparcie.
Program Grantowy ING Banku Śląskiego
W obecnej edycji programu bank skupia się na zagadnieniach związanych z 15. Celem Zrównoważonego Rozwoju ONZ (SDG 15). Chodzi o zrównoważone użytkowanie systemów lądowych, gospodarowanie lasami, powstrzymanie procesu degradacji gleby i utraty różnorodności biologicznej. Pod tym kątem jury oceniać będzie rozwiązania dotyczące produkcji żywności.
„Wiemy, jak ważne jest zachowanie równowagi pomiędzy innowacyjnymi technologiami w rolnictwie a dbaniem o bioróżnorodność i jakość gleby. Poszukamy więc tym razem rozwiązań wspierających zrównoważoną produkcję żywności” – mówi Joanna Erdman, wiceprezes zarządu ING Banku Śląskiego.
Nagrody w programie
Finaliści programu wezmą udział w szeregu warsztatów tematycznych. Najlepsze zespoły otrzymają również możliwość indywidualnego mentoringu we współpracy ze Startup Academy. Nagrodami głównymi są jednak granty na dalszy rozwój swoich projektów.
Za pierwsze miejsce przyznana zostanie nagroda w wysokości 400 tys. zł, za drugie miejsce 300 tys. zł, a za trzecie miejsce 150 tys. zł. Organizator zabezpieczył również pulę środków w wysokości 150 tys. zł na ewentualne nagrody dodatkowe. Ogłoszenie finalistów nastąpi 4 listopada 2024 roku. Zwycięzcy zostaną wyłonieni podczas gali finałowej, która odbędzie się 9 grudnia bieżącego roku.
W każdej edycji Programu Grantowego ING Bank Śląski przeznacza 1 mln zł na podmioty realizujące określone cele zrównoważonego rozwoju. Do tej pory we wszystkich jego edycjach wydano kwotę 5 mln zł.