Ceny grzybów na targowiskach są na ten moment niższe o choćby 50 proc. w stosunku do stanu z początku października. Choćby kurki jeszcze miesiąc temu kosztowały średnio 80 zł za kilogram, teraz to już maksymalnie 35 zł za kilogram.Wyższe są ceny grzybów suszonych. Szlachetne odmiany mogą kosztować choćby 300 zł za kilogram.
Ceny grzybów pod koniec listopada na targowiska w Łodzi są stabilne, informuje expressilustrowany.pl. Ile trzeba zapłacić za prawdziwki, podgrzybki i kurki? Świeże okazy mogą kosztować choćby 50 zł za kilogram.Reklama
Grzyby były drogie, jest nieco lepiej
Grzybiarze donoszą, iż sezon 2024 był wyjątkowo urodzajny. Pierwszy wysyp grzybów w lasach obserwowaliśmy w październiku. Wtedy ceny grzybów sięgały 25-30 zł za prawdziwki i 18-20 zł za podgrzybki. Najdroższe były wówczas kurki w cenach przekraczających choćby 80 zł za kilogram.
Ceny jednak gwałtownie spadły, w miarę jak grzybów było coraz więcej. W październiku najtańsze były maślaki, które można było kupić już za 10 zł za kilogram, a ostatecznie spadła choćby cena kurek, które kosztowały już nie więcej niż 70 zł za kilogram.
Ceny grzybów w tym roku są niższe niż przeciętnie. Jesień obfitowała w deszcz i wysokie temperatury, a to sprzyja grzybiarzom. Sezon jednak powoli się kończy, a ceny grzybów już za kilka dni zaczną rosnąć także w związku ze zbliżającymi się świętami.
Ceny grzybów na rynkach i targowiskach
Dziennikarze serwisu expressilustrowany.pl sprawdzili ceny grzybów na targach w Łodzi. Pod koniec listopada kilogram prawdziwków kosztuje 18 zł, z kolei za koszyczek tych grzybów trzeba zapłacić od 25 do 35 zł. Podgrzybki znaleźć można w cenach 18-22 zł za kilogram. To tych grzybów jest w tej chwili najwięcej.
Bardzo tanie są w tej chwili także kurki. Ich cena waha się od 20 do 35 zł za kilogram. Najtańsze są ogonki prawdziwków. Te można kupić już za 10 zł za kilogram. W internecie można znaleźć także wiele ofert na grzyby suszone. Tutaj cena za 100 g produktu sięga zwykle 20-30 zł za szlachetne grzyby.