Unijny handel produktami rolno-spożywczymi osiągnął rekordową nadwyżkę w 2023 roku

1 tydzień temu

Bilans handlu produktami rolno-spożywczymi w UE osiągnął rekordowy poziom w 2023 r. – wynika z najnowszego sprawozdania opublikowanego przez Komisję Europejską.

Unijny handel produktami rolno-spożywczymi osiągnął rekordową nadwyżkę w 2023 roku

Wywóz z UE osiągnął wartość 228,6 mld EUR, przy czym przywóz do UE wyniósł 158,6 mld EUR w 2023 r., co dało łączną nadwyżkę w wysokości 70,1 mld EUR (+22 % i 12,8 mld EUR więcej niż w 2022 r.). To dodatnie saldo wynika głównie z utrzymujących się wysokich cen produktów eksportowych UE w połączeniu ze spadkiem światowych cen produktów przywożonych. Głównymi czynnikami napędzającymi wywóz z UE były przetwory zbożowe, produkty mleczne i wino. jeżeli chodzi o przywóz, UE przez cały czas odnotowuje deficyt handlowy w niektórych kategoriach produktów, takich jak nasiona oleiste i rośliny wysokobiałkowe, owoce i orzechy oraz kawa, herbata, kakao i przyprawy. Dzięki renomowanej jakości, konkurencyjności i wysokiemu poziomowi dywersyfikacji Unia Europejska pozostaje największym światowym podmiotem handlującym produktami rolno-spożywczymi.

Wywóz

W 2023 r. eksport produktów rolno-spożywczych z UE wyniósł 228,6 mld euro. UE prowadzi handel z dużą liczbą państw, przy czym Zjednoczone Królestwo (Zjednoczone Królestwo) jest głównym odbiorcą unijnego eksportu produktów rolno-spożywczych, którego udział wynosi 22 % (51,3 mld EUR). Stany Zjednoczone (USA) pozostają drugim miejscem przeznaczenia całego wywozu produktów rolno-spożywczych z UE, mimo iż nastąpił tam niewielki spadek wywozu z UE, w szczególności w odniesieniu do napojów spirytusowych i likierów. Chiny są przez cały czas trzecim miejscem przeznaczenia, które pochłania 6 % całej wartości wywozu produktów rolno-spożywczych z UE. W 2023 r. wywóz wieprzowiny do Chin uległ zmniejszeniu jednak o 29 %. Eksport produktów rolno-spożywczych z UE do Turcji (+683 mln EUR, +7 %) i Ukrainy wzrósł (+533 mln EUR, +18 %). Ogólnie rzecz biorąc, handel produktami rolno-spożywczymi w UE był przez cały czas zróżnicowany i obejmował znaczną liczbę państw partnerskich.

W 2023 r. UE eksportowała szeroką gamę produktów, przy czym trzy najważniejsze kategorie produktów wywożonych przez UE stanowiły blisko 30 % całkowitego wywozu produktów rolno-spożywczych z UE. Te trzy główne kategorie to przetwory zbożowe i produkty mielenia; produkty mleczne; oraz wina i produktów na bazie wina. Największy wzrost wartości w 2023 r. odnotowano w wywozie przetworów z owoców, orzechów i warzyw – o +1,3 mld EUR (+12 %) w porównaniu z 2022 r. Na drugim miejscu plasuje się eksport przetworów zbożowych i produktów młynarskich (+1,2 mld EUR, +5%) oraz wyrobów cukierniczych i czekolady (+1,2 mld EUR, +12%).

Przywóz

Import produktów rolno-spożywczych do UE uległ zmniejszeniu w 2023 r. o 7 %, osiągając 158,6 mld EUR. Ta ewolucja wartości przywozu produktów rolno-spożywczych do UE jest związana ze zmianami cen przywożonych produktów.

Brazylia pozostała pierwszym źródłem pochodzenia, stanowiąc 11 % przywozu produktów rolno-spożywczych do UE w 2023 r. Zjednoczone Królestwo było drugim źródłem, a import pozostał stabilny. Ukraina pozostała trzecim źródłem, o wartości 11,8 mld euro i 7 proc. importu do UE. Zmiany w przywozie z Ukrainy w 2023 r. różniły się w zależności od produktów, ale ogólnie poziom przywozu powrócił do poziomu z 2021 r. pod koniec roku. Ogólnie rzecz biorąc, trzy główne źródła przywozu do UE stanowiły 28 % całkowitego przywozu, podczas gdy UE importowała co najmniej 1 mld EUR z 30 państw, co pokazuje poziom dywersyfikacji przywozu produktów rolno-spożywczych do UE.

GUS: Areał zbóż ozimych uległ zmniejszeniu o 0,6% w skali roku

Wśród innych istotnych zmian największy wzrost przywozu odnotowano z Turcji (+999 mln EUR, +18 %), a następnie z Egiptu +566 mln EUR, +41 %). Inne istotne zmiany zaobserwowano przy spadkach z Argentyny (-2,3 mld EUR, -33 %), Chin (-1,5 mld EUR, -15 %) i Indonezji (-1,3 mld EUR, -19 %).

W 2023 r. UE przez cały czas przywoziła głównie trzy kategorie produktów, które stanowiły 40 % całkowitego przywozu produktów rolno-spożywczych do UE:

  • owoce i orzechy,
  • nasiona oleiste i rośliny wysokobiałkowe,
  • kawa, herbata, kakao i przyprawy.

Kategorie te wynoszą od 21 do 22 mld EUR, co stanowi 13–14 % przywozu do UE. Największy wzrost wartości importu w 2023 r. odnotowano w przypadku wyrobów tytoniowych (+1 mld EUR, +27 %) i warzyw (+793 mln EUR, +16 % wartości).

Źródło: KE

Idź do oryginalnego materiału