– Drogie masło, jaja oraz inne składniki, z których wyrabiane są pączki i faworki, to niejedyne zmartwienie producentów tych słodkości. Przyczyną, która w ubiegłym roku najbardziej wpłynęła na ich koszty, była podwyżka podatku VAT na żywność - od 0 do 5 proc. Ten wzrost został bezpośrednio przerzucony na cenę dla konsumentów, ale rosnące ceny pączków nie przełożyły się jednak na spadek przeterminowanego zadłużenia sprzedających je cukierni, które sukcesywnie rosło - w ubiegłym roku aż o 23 proc. do poziomu ponad 21 mln zł – powiedział główny analityk BIG InfoMonitor Waldemar Rogowski, cytowany w komunikacie.
– W długim terminie zagrożeniem dla branży będzie megatrend fit, który ogranicza spożywanie wysokokalorycznych produktów – dodał.
W przeciwieństwie do sprzedawców pączków, wśród ich producentów (PKD 1071Z Produkcja pieczywa, produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek) przeterminowane zadłużenie zaczęło wyraźnie spadać. Rok do roku zmniejszyło się ono o niemal 12 proc. Nie oznacza to jednak, iż ich sytuacja jest dobra. Zarejestrowane w bazie BIG InfoMonitor oraz BIK w grudniu 2024 roku niespłacane zadłużenie w tej grupie przedsiębiorców wynosiło ponad 200 mln zł - dziesięć razy więcej niż kwota, która ciąży na cukierniach.
Lepsza sytuacja producentów
W zupełnie innej sytuacji niż cukiernicy znajdują się producenci surowców, z których pączki są wyrabiane, takich jak: masło, mąka, wyroby tłuszczowe czy marmolada. Zaległe zadłużenie pozakredytowe i kredytowe przedsiębiorców z kategorii wytwarzanie wyrobów mleczarskich (PKD 105) odnotowane w rejestrze BIG InfoMonitor i bazie BIK spadło w ciągu roku o blisko 57 proc. i w grudniu 2024 wynosiło 45,4 mln zł. Jednocześnie również udział nierzetelnych dłużników w tej branży poprawił się - z 4,9 proc. na koniec 2023 r. na 4,4 proc. na koniec 2024.
– Stabilizacja cen zbóż, m.in. pszenicy, pozwoliła na obniżenie kosztów producentom mąki. Dzięki korzystnej sytuacji rynkowej przedsiębiorcy posługujący się PKD 1061Z (Wytwarzanie produktów przemiału zbóż) zmniejszyli swoje zaległe zobowiązania aż o 62,7 proc., czyli ponad 123 mln zł w ujęciu rocznym – wskazuje BIG InfoMonitor.
Największy spadek procentowy (72 proc.) zaległego zadłużenia odnotowali wytwórcy olejów i tłuszczy (PKD 104 - Produkcja olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego). Rok do roku zaległości producentów olejów i tłuszczy zmalały z ponad 100 mln zł do niecałych 30 mln zł.
Wśród dostawców surowców dla cukiernictwa, którzy są w nieco lepszej sytuacji, znajdują się też producenci owocowego nadzienia do pączków, których znajdziemy wśród przedsiębiorstw posługujących się PKD 1039Z - Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw. Jednak w tym przypadku przez cały czas zaległości całej branży są najwyższe spośród tu omawianych, bo choć zaległe zadłużenie tej grupy firm odnotowane w rejestrze BIG InfoMonitor i bazie BIK spadło w skali roku o 28,5 proc., to przez cały czas wynosi 188,7 mln zł.
Polecamy też:
- Prywatne gabinety lekarskie zmniejszyły swoje długi. Najwięcej do spłacenia mają JDG
- Wynajem mieszkań przestaje się opłacać? Stopa zwrotu jest niewielka a długi znacznie wzrosły
- Długi rosną, spada wiarygodność płatnicza. Pogarsza się sytuacja w branży meblarskiej
- Sytuacja finansowa maturzystów. Mówią „nie” kredytom, ale długi już mają