
Składniki :
garść świeżo startego korzenia chrzanu
1/2 l białego wina gronowego
Sposób wykonania :
Korzeń chrzanu dokładnie umyj, osusz, zetrzyj na tarce, odmierz odpowiednią ilość, wrzuć do czystego słoja. Chrzan zalej winem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na kilka dni w chłodne ciemne miejsce, najlepiej do piwnicy lub lodówki. Po kilku dniach można zażywać, nie przechowuj zbyt długo.
Stosowanie :
Pij wino chrzanowe 2 - 3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej przed posiłkiem.
adekwatności :
Wino z korzenia chrzanu można stosować przy niestrawności, nerwicy żołądka, nieżytach przewodu pokarmowego oraz niedomaganiu wątroby. Korzeń chrzanu ma silne adekwatności bakteriobójcze, dlatego pomaga nam chronić się przed przeziębieniem i katarem. Związki zawarte w tym korzeniu pomogą też oczyścić płuca i oskrzela z zalegającego w nich śluzu. Substancje te powodują jego rozrzedzanie, a także podrażniają zakończenia nerwowe w przełyku i żołądku, co ułatwia nam odkasływanie.
Życzę zdrowia !