WINOBRANIE 2024 – Kwaśne ALE z Winogronami Pinot Noir

1 miesiąc temu
Zakładowy x Winnica Kamil Barczentewicz
Tylko 20 kilometrów dzieli nasz browar i Winnicę Kamila Barczentewicza. Łączy nas o wiele więcej. Oczywiście moglibyśmy pisać o pasji i zaangażowaniu, ale to już pewnie kiedyś czytaliście. A my po prostu postanowiliśmy połączyć siły i stworzyć coś wyjątkowego co zadowoli świat winny i piwny. Do kwaśnego piwa dodaliśmy wytłoczone i przefermentowane winogrona szczepu Pinot Noir, które dojrzewały na wzgórzach w Dobrym. I po prostu daliśmy im sporo czasu. Po kilku miesiącach piwo nabrało wspaniałego winnego charakteru i cudownego koloru. który pochodzi wyłącznie od owocu. Pierwsza próba i „wow!”.
Tak w dużym skrócie powstało WINOBRANIE 2024. Pierwsze, bo chcemy żeby było ich więcej Butelki niedługo trafią do sklepów.

Składniki:

Ekstrakt: 19% wag.
Alkohol: 7,7% obj.
IBU: ~5
Słód: jęczmienny, pszeniczny
Chmiel: Oktawia
Drożdże: LalBrew Verdant IPA
Dodatki: winogrona szczepu Pinot Noir
Zakwaszane bakteriami: l. Plantarum i l. Rhamnosus

Idź do oryginalnego materiału