Wiosenne nawożenie azotowe buraków cukrowych to najważniejszy etap uprawy buraków cukrowych, który ma wpływ na przyszłe plony i zawartość cukru. Badania Pfeifer & Langen Polska SA jednoznacznie potwierdzają, iż dzięki adekwatnemu określeniu dawki azotu rośnie jakość surowca i opłacalność uprawy.

Najważniejsze informacje:
- Dane z lat 2021-2024 potwierdzają, iż wyższa zawartość azotu aminokwasowego w korzeniach buraków skutkuje niższą zawartością cukru
- Plantatorzy współpracujący z Pfeifer & Langen Polska mają bezpłatny dostęp do specjalistycznego programu Npro na stronie www.liz.pl, który precyzyjnie określa optymalną dawkę nawożenia
- Jeśli maksymalna dawka azotu dla buraków cukrowych wynosi do 100 kg czystego składnika na hektar, najlepiej zastosować całą dawkę 2-3 tygodnie przed siewem
Program Npro dostępny na stronie liz.pl uwzględnia wszystkie istotne czynniki występujące na danym polu, takie jak sposób zagospodarowania resztek pożniwnych, struktura gleby, zastosowane nawozy organiczne, oczekiwane plony czy występowanie określonych szkodników. Aplikacja pobiera również dane o przebiegu pogody w lokalizacji danej plantacji z ostatnich tygodni, aby zasymulować potencjalny przebieg mineralizacji azotu z materii organicznej w glebie.
Na plantacjach wymagających nawożenia mineralnego azotem na poziomie do 100 kg czystego składnika, całą dawkę nawozu można zastosować 2-3 tygodnie przed siewem buraków, czyli właśnie teraz. W przypadku większych dawek, zaleca się podzielenie ich – 2/3 przed siewem i pozostałą część można uzupełniać już od 1-2 pary liści adekwatnych jednak nie później niż do 20.05.

Wieloletnie badania potwierdzają, iż niezależnie od warunków pogodowych, nawożenie azotowe ma istotny wpływ na zawartość cukru w korzeniach buraków. Dane z lat 2021-2024 widoczne na wykresie wyraźnie pokazują prostą zależność – im wyższa zawartość azotu aminokwasowego w korzeniach buraków, tym niższa zawartość cukru.
Program Npro był przez kilka lat doświadczalnie weryfikowany w polskich warunkach. Pozwala on określić taką dawkę nawożenia azotem, która zapewnia maksymalny plon cukru z powierzchni uprawy. Umożliwia uzyskanie wysokiego plonu buraków przy zachowaniu najlepszych parametrów jakościowych, ze szczególnym uwzględnieniem zawartości cukru.
W ramach Grupy Pfeifer & Langen Polska S.A. produkcję cukru w Polsce prowadzą cztery cukrownie: w Środzie Wlkp., Gostyniu, Miejskiej Górce i w Glinojecku. Zakłady te skupują buraki wyłącznie od polskich plantatorów, swoje produkty sprzedają m.in. pod marką Diamant.
Źródło: Pfeifer & Langen Polska