Nagrody DLG i Women in Ag Magazine – 150 kandydatek z 63 krajów, międzynarodowe jury
DLG (German Agricultural Society) wraz z Women in Ag Magazine ogłosiły laureatki tegorocznych nagród Women in Ag Award 2025. Wyróżnienia przyznano w czterech kategoriach: Rolnictwo (Farming), Agrobiznes (Agribusiness), Edukacja (Education) oraz Technologia i Badania (Technology & Research). Celem konkursu jest uhonorowanie kobiet, które wnoszą znaczący wkład w rozwój rolnictwa, agrobiznesu, nauki oraz organizacji branżowych – na poziomie lokalnym, krajowym i międzynarodowym.
Uroczystość wręczenia nagród odbędzie się podczas targów AGRITECHNICA 2025 – 12 listopada w Hanowerze (stoisko DLG, hala 24, godz. 16:00). 150 kobiet z 63 krajów zgłosiło się do czwartej edycji konkursu. Laureatki i wyróżnione pochodzą m.in. z: Austrii, Cabo Verde, DR Konga, Niemiec, Jordanii, Kenii, Filipin, Hiszpanii, Tajlandii, USA. O wynikach zadecydowało międzynarodowe jury złożone z przedstawicieli rolnictwa, nauki, organizacji i mediów. W każdej kategorii przyznano miejsca I, II i III (w kategorii Technologia i Badania – dwie równorzędne nagrody za III miejsce).
Pełna lista laureatek konkursu Women in Ag Award 2025
Kategoria: Rolnictwo (Farming)

I miejsce – Joëlla Buhendwa, Demokratyczna Republika Konga
Założycielka i CEO AstiFerme w Bukavu. Realizuje model rolnictwa zamkniętego: przetwarza odpady organiczne na paszę i nawóz z wykorzystaniem muchy czarnej (BSF). Jej inicjatywa ogranicza zanieczyszczenia, zastępuje importowane białko, zmniejsza emisje i wzmacnia bezpieczeństwo żywnościowe. Angażuje młodzież i grupy defaworyzowane, tworząc zielone miejsca pracy.

II miejsce – dr Zeinab Al-Momany, Jordania
Rolniczka, aktywistka i założycielka Specific Union of Women Farmers in Jordan – pierwszej takiej organizacji w regionie, reprezentującej 5 000 kobiet i 27 spółdzielni. Działa na rzecz sprawiedliwego wynagrodzenia i zmian prawnych (m.in. prawo dzierżawy 10 donumów). Tworzy zaplecze opieki dla dzieci rolniczek i inicjatywy społeczne Sakrara CBO.

III miejsce – Mary Johnson, USA
Założycielka i CEO Regenerative Farms, Inc. Twórczyni modelu Regeneration Hub, który wsparł ponad 65 000 rodzin na pięciu kontynentach, przywracając zdegradowane grunty i rozwijając regeneracyjne biznesy oparte na lokalnej wiedzy.
Kategoria: Agrobiznes (Agribusiness)

I miejsce – Joyce Waithira Rugano, Kenia
Przedsiębiorczyni, założycielka Ecorich Solutions – firmy climate-tech, która dzięki technologii Wastebot (AI + zasilanie solarne) przetwarza odpady żywnościowe na organiczne nawozy. Wspiera 8 000+ rolników, tworzy zielone miejsca pracy i rozwija rolnictwo cyrkularne. Mentorka młodzieży (ponad 200 osób) w ramach projektów JSmart Interior Decor i Bold and Defiant.

II miejsce – Linda Kelly, Niemcy
Założycielka Lupin Manufactory na Biolandhof Kelly. Łączy ekologiczne rolnictwo z innowacjami i lokalnym przetwórstwem – wytwarza premium produkty z łubinu słodkiego. Laureatka nagród Ceres Award i Entrepreneur of the Year; ambasadorka różnorodności biologicznej i roli kobiet w rolnictwie.

III miejsce – Alicia Gómez Giménez, Cabo Verde
Założycielka i CEO Manderly Agriculture (wyspa Sal). Prowadzi projekt regeneracyjnego agritech: uprawa warzyw klasy premium z wykorzystaniem energii słonecznej i wody recyklingowej z hoteli. Model cyrkularny wzmacnia pozycję kobiet i dostarcza produkty do topowych odbiorców.
Kategoria: Edukacja (Education)

I miejsce – Robyn Camille Mijares, Filipiny
Założycielka YOUTH UPRISING i GROW SCHOOL Philippines – pierwszej szkoły-farmy bambusowej. Dotarła z edukacją do 98 000+ uczniów, przeciwdziałając niepewności żywnościowej poprzez zrównoważone rolnictwo. Laureatka UNDRR Women’s Rising Star Award i World Food Prize; prelegentka TEDx.

II miejsce – Lysette Lacambra, Filipiny
Szefowa Technical Support Hub w East-West Seed Knowledge Transfer Foundation; 20 lat praktyki w Azji i Afryce. Przekuwa naukę (fitopatologia, UPLB i Wageningen) w narzędzia dla drobnych rolników, rozwijając szkolenia oparte na potrzebach gospodarstw.
III miejsce – Laureatka anonimowa
Uhonorowana kobieta z jednego z państw Azji, która – z uwagi na bezpieczeństwo – pozostaje nieujawniona. Edukacją praktyczną i zrównoważonym rolnictwem wzmacnia niezależność kobiet i bezpieczeństwo żywnościowe.
Kategoria: Technologia i Badania (Technology & Research)

I miejsce – Cécile Deterre, Austria
Liderka Data Science & IT w Blue Planet Ecosystems. Tworzy zautomatyzowane, lądowe systemy akwakultury dla zrównoważonej produkcji ryb, wykorzystując uczenie maszynowe, computer vision i cyfrowe bliźniaki do podejmowania decyzji w czasie rzeczywistym.

II miejsce – Cristina Mallor, Hiszpania
Szefowa Vegetable Germplasm Bank w CITA Saragossa – opiekuje się 18 600+ zasobami nasion. Chroni i odtwarza lokalne odmiany warzyw, wspierając bioróżnorodność, agroekologię i bezpieczeństwo żywnościowe (m.in. Tomate Rosa de Barbastro). Promuje naukę obywatelską („Ambasadorzy Bioróżnorodności”).

III miejsce ex aequo – dr Maria Theresa M. Mutia, Filipiny
Szefowa (OIC) NFRDI i Freshwater Fisheries Research Center. 33 lata służby publicznej; pionierskie rozmnażanie i chów gatunków zagrożonych (m.in. giant trevally), ochrona Sardinella tawilis, rozwój akwakultury dla bezpieczeństwa żywnościowego.

III miejsce ex aequo – Lamai Yapanan, Tajlandia
Hodowczyni roślin z 30-letnim dorobkiem w odmianach wysokoplonujących i odpornych dla tropików. W East-West Seed – Hortigenetics (SEA) wydała 13 chronionych odmian, w tym opatentowaną papaję z 90% kwiatów obupłciowych; wsparła małych rolników i wygenerowała 40 mln USD przychodów.
Znaczenie nagrody Women in Ag
Nagroda Women in Ag Award podkreśla kluczową rolę kobiet w transformacji systemów żywnościowych: od rolnictwa regenaratywnego, przez agrotech i AI, po edukację i zachowanie bioróżnorodności. Wspólnym mianownikiem osiągnięć laureatek jest zrównoważony rozwój, włączanie społeczności oraz budowanie odporności łańcucha żywnościowego.

10 godzin temu
.png)
















