Wskazał najgorszą bułkę z Biedronki. "Długi skład, aż 15 składników". Wspomniał też o Lidlu

4 godzin temu
Jakich bułek nie kupować w Biedronce? Jak się okazuje, nie wszystkie powinny lądować w koszyku zakupowym. Niektóre mają kiepski skład i niską wartość odżywczą. Dietetyk wskazał 3, które uważa za najgorsze.
Podczas kupowania pieczywa warto zwrócić uwagę nie tylko na smak, ale i skład. Dobre bułki nie powinny zawierać "polepszaczy", a więc dodatków typu E471, E472e, spulchniaczy, konserwantów i enzymów. Najlepiej by lista składników była jak najkrótsza. Dobra bułka powinna mieć ich od 4 do 5 (mąka, woda, drożdże, sól). Czy w markecie można kupić dobre pieczywo? Dietetyk Michał Wrzosek pokazał na TikToku trzy bułki z Biedronki, które nie będą dobrym wyborem.


REKLAMA


Zobacz wideo Majka Jeżowska schudła 7 kg. "Wszystko ze mnie leci. -10 cm w biodrach, pasie, biuście" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Które bułki z Biedronki są najgorsze? "Rafinowana buła z 5 g cukru na 100 g"
Na trzecim miejscu w rankingu najgorszych bułek z Biedronki uplasowała się bułka śniadaniowa z ziarnami. Chociaż pozornie wygląda na zdrową, jej skład pozostawia wiele do życzenia. - To rafinowana buła z 5 g cukru na 100 g - wyjaśnił Michał Wrzosek.


Drugą lokatę zajęła bułka poranna. Dietetyk wyjaśnił, iż to szczególnie nietrafiony wybór podczas odchudzania, ponieważ jest zrobiona ze zwykłej białej rafinowanej mąki. Ma ona wysoki indeks glikemiczny (IG) na poziomie 90 i niską wartość odżywczą. To tylko 3 g błonnika i aż 350 kcal na 100 g.
Najgorszym wyborem okazała się popularna kajzerka. - I to nie dlatego, iż jest z ciasta głęboko mrożonego. Bułka ma najmniej błonnika ze wszystkich, tylko 2 gramy na 100 gramów. Strasznie długi skład, aż 15 składników, cukier i tłuszcz mleczny, które w ogóle nie są tu potrzebne - powiedział ekspert.


To najgorsze produkty z Lidla. "Na pierwszym miejscu w składzie mamy cukier"
Michał Wrzosek opowiedział o najgorszych produktach, jakie można znaleźć w sklepach Lidl. Jako pierwsze wymienił wafle ryżowe z polewą jogurtową. - To nie jest najzdrowszy produkt, a trochę na taki się kreuje - wyjaśnił.


Dietetyk zwrócił też uwagę na cappuccino instant. - Produkty kilka mają z kawą wspólnego. Na pierwszym miejscu w składzie mamy cukier, potem syrop glukozowy, permeat serwatkowy, olej kokosowy, mleko w proszku, serwatkę w proszku i gdzieś dalej jest kawa rozpuszczalna. 67 g cukrów na 100 g tego produktu - zaznaczył. Na liście znalazły się też między innymi rogalik z nadzieniem czekoladowym, dżem truskawkowy, pasta jajeczna, parówki drobiowe, popularne czekolady do picia, przyprawa warzywna oraz keczup. Gdzie najczęściej kupujesz pieczywo? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału