Wsparcie na systemy jakości żywności — niedługo nabór!

10 godzin temu

Wkrótce rusza nabór wniosków o wsparcie na systemy jakości żywności dla krajowych producentów żywności. Do kogo dokładnie będzie skierowane? Na jakich warunkach można z niego skorzystać?

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ogłosiła, iż niedługo nastąpi nabór wniosków o wsparcie na systemy jakości żywności. Ponadto w tej chwili warunki zawierają kilka różnic w porównaniu do poprzednich edycji. Skróceniu uległ przede wszystkim okres zobowiązania. Inna będzie też możliwość osiągania zaplanowanych wzrostów produkcji lub sprzedaży. Dowiedz się, co jeszcze się zmieniło.

Nowe wsparcie na systemy jakości żywności

ARiMR ogłosiła nabór wniosków o pomoc w zakresie interwencji I.13.4 — Rozwój współpracy producentów w ramach systemów jakości żywności. Realizowany on będzie w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027.

Wsparcie skierowane jest na działanie, które wzmocni wnioskodawcę i pomoże mu w nawiązaniu współpracy w ramach systemów jakości żywności oraz rozwój produkcji i zapewnienie dostępności produktów, które są wytwarzane w ich ramach.

Jakie zmiany wnosi nowy nabór?

Najważniejszą zmianą w programie jest krótszy okres zobowiązań w okresie związania celem. Skrócono go z trzech lat do roku. Ponadto dodano również możliwość dołączenie nowego członka. Pozwoli to na osiągniecie planowanych wzrostów produkcji, lub sprzedaży produktów wytwarzanych w ramach Systemów Jakości Żywności (SJŻ). Można będzie to osiągnąć też poprzez rozpoczęcie produkcji przez dotychczasowych członków, którzy w dniu złożenia wniosku nie prowadzili produkcji ani sprzedaży w ramach SJŻ.

Jednakże z powyższych sposobów osiągnięcia wzrostów wyłącza się konsorcja lub spółki cywilne.

Jakie zadania muszą wykonać wnioskodawcy ubiegający się o wsparcie na systemy jakości żywności?

Przyszli beneficjenci muszą zrealizować co najmniej jedno z wymienionych poniżej działań:

  • dostosowanie produkcji prowadzonej w ramach danego systemu jakości żywności do warunków rynkowych;
  • uwzględnienie w produkcji prowadzonej w ramach systemu jakości żywności normy zrównoważonego rozwoju;
  • rozwój wspólnych form marketingu i wspólnej identyfikacji produktu,
  • rozszerzenie rynku zbytu poprzez nowe kanały dystrybucji,
  • wejście w dalsze fazy łańcucha wartości poprzez realizowanie działalności przetwórczej.

Jednakże ostatni punkt nie dotyczy wnioskodawców, w skład których w momencie składania wniosku nie wchodzili przetwórcy.

Do kogo kieruje się pomoc w ramach SJŻ?

O pomoc mogą starać się m.in.:

  • grupy producentów rolnych;
  • spółdzielnie;
  • stowarzyszenia;
  • organizacje producentów;
  • konsorcja.

Beneficjenci, którzy starają się o wsparcie na systemy jakości żywności, muszą wytwarzać produkty rolne lub żywnościowe na obszarze Polski. Mogą być to produkty do bezpośredniego spożycia lub po przetworzeniu. Ponadto wnioskodawcy muszą mieć ważne dokumenty, które potwierdzają prowadzenie przez nich produkcji w ramach określonego systemu jakości żywności.

Jak składać wnioski o wsparcie na systemy jakości żywności?

W ramach zbliżającego się naboru, wnioski będzie można składać od 30 października 2025 r. do 27 listopada 2025 r.

Można to będzie zrobić wyłącznie drogą elektroniczną dzięki Platformy Usług Elektronicznych ARiMR (PUE).

Krajowe systemy jakości żywności

  • Jakość Tradycja — to system, w którym do produkcji używa się wyłącznie surowców, których pochodzenie jest identyfikowalne i które nie zawierają komponentów GMO. W systemie tym uczestniczą jedynie produkty charakteryzujące się tradycyjnym składem lub tradycyjnym sposobem wytwarzania
  • System Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP) — opracowany przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego System Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP) ma charakter multiproduktowy. Obejmuje mięso wieprzowe, drobiowe oraz wędliny drobiowe i wieprzowo-wołowe
  • System TAQ – Tradition And Quality — powstał w odpowiedzi na rosnące oczekiwania konsumentów poszukujących mięsa wieprzowego o wyjątkowych walorach smakowych, odżywczych i sensorycznych. Jego celem jest dostarczenie konsumentom i przetwórcom surowca o stałych, pożądanych parametrach, produkowanego w sposób zrównoważony i etyczny.
  • System Quality Meat Program (QMP) — obejmuje swoimi standardami praktycznie cały proces produkcji wołowiny. Poprzez dbałość o jakość żywności, wsparta założeniami dobrostanu zwierząt, bezpieczeństwa żywności, dobrej praktyki rolniczej GAP i dobrej praktyki produkcyjnej GMP
  • System Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System) — opracowany przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” oraz Związek „Polskie Mięso”. Obejmuje precyzyjnie określone normy hodowli i produkcji, kilkuetapowe kontrole jakości, pełną identyfikowalność źródła pochodzenia produktu, zachowanie zasad zdrowia ludzi oraz dobrostanu zwierząt i roślin, poszanowanie środowiska naturalnego.
  • Integrowana Produkcja — umożliwia uzyskanie płodów rolnych o najwyższych wartościach biologicznych i odżywczych. Produkty roślinne poddawane są ścisłej kontroli pod kątem pozostałości środków ochrony roślin, nawozów oraz innych substancji niebezpiecznych dla zdrowia.

Źródło: ARiMR

Czytaj także: Trwają wypłaty zaliczek na płatności 2025. Sprawdź konto!

Idź do oryginalnego materiału