Wysiew soi — jak go wykonać by osiągnąć wysoki plon?

5 miesięcy temu

Jak prawidłowo wykonać wysiew soi? Z racji jej dużych wymagań cieplnych i wysokiego zapotrzebowania na wodę niezwykle istotny jest dla tej uprawy termin siewu. Zatem co i jak zrobić, by osiągnąć optymalne wschody?

Soja jest rośliną oleistą dnia krótkiego. Wysiew soi wymaga od rolnika dużej uwagi ze względu na jej szczególne wymagania cieplne i wodne. Dlatego wybór adekwatnego terminu siewu jest niezwykle istotny dla wschodów roślin. Gleba powinna być odpowiednio nawilżona, gdyż do kiełkowania soja wymaga dużej ilości wody. istotną sprawą jest również temperatura ziemi.

Wysiew soi — podstawowe warunki

Przed siewem soi warto sprawdzić jej zdolność kiełkowania na wybranym polu. Ponieważ nasiona tej rośliny są bardzo wrażliwe, należy także sprawdzić ich energię kiełkowania. Szczególnie istotne jest to w przypadku nasion przechowywanych i tych z własnej uprawy. Te działania pomogą określić wytrzymałość nasion. Następnie choćby wstępnie przez hodowcę zaszczepione bakteriami nasiona, zaleca się ponownie zaszczepić. Można tego dokonać, zaprawiając soję odpowiednimi preparatami w formie żelu, proszku lub zawiesiny.

Ponadto należy tak przygotować ziemię, by była wyrównana i rozpulchniona. Oznacza to konieczność usunięcia kamieni i zbryleń gleby. Takie zabiegi wymagają kilkukrotnych działań na glebach dobrze przeschniętych. Zagęszczenie ziemi i jej zamulenie najczęściej występuje na glebach ciężkich. Wtedy łatwiej o nieregularne wschody roślin. Dlatego w takiej sytuacji warto siać soję w rozstawie 30 lub 45 cm, dla uzyskania gęściejszych rzędów.

Odpowiedni termin i głębokość siewu

Dla wysiewu soi wybór odpowiedniego terminu jest bardzo ważny. Jej wymagania cieplne co do gleby powyżej 10°C oznaczają w naszym klimacie dla bezpieczeństwa siew od końca kwietnia do połowy maja. Zbyt wilgotna i chłodna pogoda prowadzą do poważnych uszkodzeń kiełkujących nasion, a także młodych siewek. Doprowadzają też do silnego zachwaszczenia plantacji. Z kolei siew po 15 maja sprawia, iż plony zbiera się dopiero w połowie października.

Niemniej istotna jest głębokość siewu.

  • Najpłycej, bo na 2 cm siejemy w przypadku siewu wczesnego na glebach ciężkich lub zimnych.
  • Na głębokość 3–4 cm realizujemy późniejszy siew na glebach lekkich, ciepłych lub suchych.
  • Najgłębiej, bo 4–5 cm umieszczamy ziarna gdy uprzednio zastosowano herbicydy doglebowe.

Technika siewu też nie jest tu bez znaczenia. Polecany jest siew punktowy, który najmniej uszkadza ziarno. Ponadto podczas siewu należy jechać powoli z prędkością nie większą niż 6 km/h, by uniknąć uszkodzeń.

Nawożenie i ochrona

Brodawki korzeniowe na 3-tygodniowych siewkach soi. Nadmiar azotu w glebie upośledza aktywność bakterii symbiotycznych, w efekcie brodawki nie powstają

fot. Katarzyna Kupczak

Przy wysiewie soi nie należy dodawać nawozów azotowych, ponieważ opóźniają one, lub wręcz uniemożliwiają, formowanie brodawek korzeniowych. Z tego też powodu może nastąpić opóźnienie dojrzewania, gdy po opadach deszczu nastąpi gwałtowny wzrost mineralizacji.

By ochronić plantację przed uciążliwymi chwastami wieloletnimi, warto je zniszczyć uprzednio mechanicznie bądź chemicznie. Na mniej uciążliwe chwasty dwuliścienne zaleca się stosować herbicydy przedwschodowe. Tym bardziej iż już po wschodach do bezpiecznego zastosowania są środki jedynie na kilka chwastów, w tym graminicydy.

Warto zabezpieczyć uprawę soi przed inwazją ślimaków. W takim przypadku należy wszystkie brzegi pola potraktować wapnem palonym. Innym sposobem jest przeprowadzenie na owych brzegach obróbki moluskocydem zarejestrowanym do ochrony uprawianej rośliny. W ten sposób uniemożliwi się wejście szkodników na plantację. W przypadku nasilenia wystąpienia ślimaków (ciepło i wilgotno) można rozważyć rozrzucenie granulatu wabiącego w międzyrzędziach.

Źródło: agrarheute

Idź do oryginalnego materiału