
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawiło dane, które wskazują na wzrost eksportu polskiej żywności. O ile wzrósł i ile konkretnie wyniósł eksport?
Wzrost eksportu polskiej żywności trwa już kolejny rok. w tej chwili Polska zajmuje 7 miejsce wśród największych unijnych eksporterów artykułów rolno-spożywczych. Ponadto nasz kraj zajmuje 3 miejsce wśród państw o najwyższym dodatnim bilansie handlowym.
Jak wysoki był wzrost eksportu polskiej żywności?
Dynamika eksportu polskiej żywności w 2025 r. jest przez cały czas bardzo wysoka, a Polska utrzymuje pozycję jednego z liderów w UE. Wzrost eksportu polskiej żywności w I półroczu 2025 r. sięgnął aż 7,9%. Z kolei wartość eksportu osiągnęła poziom 28,2 mld euro. Eksport rolno-spożywczy od kilku lat dynamicznie przekracza tempo wzrostu eksportu towarów ogółem, a udział produktów żywnościowych w całkowitym eksporcie Polski wynosi w tej chwili około 15%.

Największy udział we wzroście eksportu z roku na rok miały m.in. mięso i produkty mleczne
fot. Canva
A jak wyglądały statystyki w ubiegłym roku?
W roku 2024 również odnotowano wzrost eksportu polskiej żywności. Jego wartość wyniosła 53,5 mld euro. Był to wzrost o 2,7%. Jeszcze wyższy wzrost odnotowano w dolarach amerykańskich (+3%). We wzroście nie przeszkodził wzrost wartości złotego o około 5%, który skutkował spadkiem wartości w złotych o 2,9%, a także spadek cen żywności na świecie.
Ponadto warto odnotować, iż od 2020 r. wartość eksportu polskiej żywności wzrosła o niemalże 60%.
Dlaczego następuje tak dynamiczny wzrost eksportu polskiej żywności?
Wysoka pozycja Polski to skutek spójnej polityki wspierania rolnictwa przez władze Polski. Ponadto mocno pomaga rozwój przetwórstwa, a także promocja polskich produktów żywnościowych na rynkach zagranicznych. Dzięki temu Polska przez cały czas podtrzymuje swoją mocną markę producenta i dostawcy produktów wysokiej jakości.
Widać to po statystykach w eksporcie poszczególnych grup towarów. Polska jest liderem w eksporcie mięsa drobiowego i wołowego, mleka, jaj i produktów mlecznych (głównie serów i masła), jabłek, pieczarek i zbóż (głównie pszenicy i kukurydzy).
W roku 2024 wzrost eksportu polskiej żywności przesunął się ku produktom wysokoprzetworzonym. Największy udział we wzroście z roku na rok miały następujące grupy żywności:
- wyroby czekoladowe: +488 mln EUR (+19 proc.);
- mięso drobiowe: +349 mln EUR (+9 proc.);
- pasze i karmy: +256 mln EUR (+9 proc.);
- mięso wołowe: +237 mln EUR (+11 proc.);
- produkty mleczne: +219 mln EUR (+7 proc.);
- przetwory mięsne: +215 mln EUR (+9 proc.).
Z drugiej strony dynamikę eksportu hamowały:
- zboża (-1,274 mld EUR, -36 proc.);
- nasiona oleiste (-262 mln EUR, -29 proc.);
- oleje oraz tłuszcze (-120 mln EUR, -8 proc.).
Ich eksport spadł o 433 mln EUR (-2%).
Czy działania rządu utrzymają wzrost eksportu polskiej żywności?
Za większość przyrostu eksportu odpowiada wspólny rynek Unii Europejskiej. Trafia na niego niemalże 80% produktów rolno-spożywczych pochodzących z Polski. Dlatego polski rząd ciągle sprzeciwia się wobec umowy z krajami Mercosur. Jej wprowadzenie będzie skutkować bez wątpienia zalaniem europejskiego rynku produktami niskiej jakości, niespełniających unijnych standardów środowiskowych i sanitarnych. Dlatego Polska aktywnie bierze udział w negocjowaniu tzw. hamulców bezpieczeństwa i klauzul ochronnych. Miałyby one obejmować towary sprowadzane na rynek unijny z Ukrainy i państw trzecich.
Źródło: MRiRW
Czytaj także: Import warzyw z Maroka uderzy w producentów pomidorów