Łatwy do wykonania i tani zawijaniec z marmoladą to dobra propozycja na przyjęcie kończące karnawał. Jak go przygotować, podpowiedziały panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Chełmce” z Chełmiec.
Ciasta drożdżowe były kiedyś pieczone dość często, szczególnie na święta i uroczystości rodzinne. Strucle drożdżowe to wypiek świąteczny, najczęściej był robiony z makiem albo jabłkami. Pomysłowe gospodynie robiły też strucle z marmoladą z własnych owoców przetworzonych domowym sposobem (truskawek, śliwek, jabłek czy wiśni).
SKŁADNIKI
1/2 kg maki, 4 żółtka, 10 dag roztopionego masła, 5 dag drożdży, 4 łyżki cukru, szklanka mleka, sól.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotować rozczyn z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżek mąki, łyżki cukru i drożdży. Pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać mąkę i żółtka ubite z cukrem. Następnie dodać rozczyn i wymieszać wszystkie składniki. Na koniec dodać roztopione masło i wyrabiać ciasto przez ok. 20-30 minut aż zrobi się lśniące i zacznie „odchodzić od ręki”.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować, posmarować marmoladą, zostawiając 2 cm brzegu bez marmolady i zwinąć w rulon. Końcówki skleić i zaokrąglić.
Struclę włożyć do formy i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia, po czym posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec 45 minut.
Przepis podało Koło Gospodyń Wiejskich „Chełmce” z Chełmiec.
