Zbiory warzyw gruntowych 2025 – najnowsze prognozy GUS

2 godzin temu

GUS opublikował nowe, zaktualizowane prognozy zbiorów z upraw rolnych i ogrodniczych. Sprawdźmy zatem, jakie będą zbiory warzyw gruntowych 2025 według najnowszych szacunków specjalistów.

W najnowszym opracowaniu opublikowanym przez GUS w dniu 30 września 2025 r. pt. „Przedwynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2025 r.” przedstawiono zaktualizowane prognozy dotyczące tegorocznych zbiorów warzyw polowych. Sprawdzamy przewidywaną wielkość produkcji dla poszczególnych gatunków.

Wpływ pogody na tegoroczne zbiory warzyw polowych

W tym roku zwłaszcza pierwsza część sezonu wegetacyjnego okazała się wyjątkowo trudna dla producentów warzyw gruntowych. Bowiem niestabilne warunki atmosferyczne, zmieniające się od deficytu opadów po ich nadmiar, miały istotny wpływ na tempo wzrostu roślin oraz zdrowotność plantacji.

Najważniejsze czynniki pogodowe i ich skutki dla upraw:

  • trudny start sezonu — siewy prowadzono w trzeciej dekadzie marca i na początku kwietnia, następnie brak opadów w kwietniu i w pierwszej połowie maja spowalniał wschody i osłabiał rozwój roślin;
  • chłody i przymrozki — wiosenne spadki temperatur powodowały lokalne straty w uprawach oraz ograniczały efektywność zabiegów agrotechnicznych;
  • poprawa warunków w maju i czerwcu — opady w drugiej połowie maja, w czerwcu oraz w lipcu uzupełniły bilans wodny gleby, co przełożyło się na lepsze przyrosty plonów, zwłaszcza warzyw korzeniowych;
  • duża presja chorób — większa wilgotność sprzyjała rozwojowi chorób grzybowych i bakteryjnych, np. na plantacjach ogórków;
  • korzystny sierpień i wrzesień — w tych miesiącach w większości regionów Polski warunki sprzyjały dojrzewaniu i zbiorom warzyw;
  • lokalne niedobory wody — w rejonach z deficytem opadów plony cebuli i warzyw korzeniowych były niższe, a okres wegetacji uległ skróceniu.

Takie zróżnicowanie pogody pokazuje, jak silnie produkcja warzyw gruntowych w Polsce jest uzależniona jest od przebiegu warunków atmosferycznych. A także, jak duże znaczenie ma lokalne zróżnicowanie opadów.

Ostateczna wysokość zbiorów warzyw w 2025 r. będzie zależeć od przebiegu warunków pogodowych w ostatniej fazie cyklu wegetacyjnego oraz w okresie zbiorów warzyw późnych. Ale już w tej chwili wiadomo, iż tegoroczna produkcja warzyw będzie o kilka procent wyższa od tej w poprzednim roku.

fot. Anna Maciejuk

Ile wyniosą zbiory warzyw gruntowych w 2025 r.?

Po aktualizacji danych, rzeczoznawcy GUS ocenili tegoroczną produkcję warzyw gruntowych na około 4,1 mln ton, czyli na poziomie o 6% wyższym niż w roku ubiegłym. Przypomnijmy, iż we wcześniejszych prognozach była mowa o zbiorach wynoszących 4,0 mln ton (wzrost o 5% wobec poprzedniego roku). Zatem, jak się okazuje, korzystna pogoda zweryfikowała wstępne szacunki i zbiory warzyw będą wyższe niż sądzono latem. Aczkolwiek na ostateczny wynik będą miały wpływ warunki agrometeorologiczne w końcówce sezonu, które będą decydujące dla wielkości produkcji odmian późnych warzyw.

Jakie będą zbiory warzyw poszczególnych gatunków w 2025 r.?

Jak się okazuje, pogoda w drugiej części sezonu zweryfikowała niebo wcześniejsze szacunki. Jak wynika z danych przedstawionych w tabeli, wyższe niż wcześniej przewidywano będą zwłaszcza zbiory warzyw z grupy pozostałe. To rozległa grupa warzyw, obejmująca m.in. takie gatunki, jak: papryka, sałata, rzodkiewka, pory, czosnek, seler naciowy, fasola szparagowa, bób, szparagi, szpinak, rabarbar, chrzan. Większa niż szacowano w lipcu będzie w tym sezonie także produkcja kapusty, kalafiorów i pomidorów gruntowych. Nieznaczny wzrost odnotowano również dla buraków ćwikłowych i kukurydzy cukrowej.

Tab. 1. Zbiory warzyw gruntowych w 2024 r. i wstępne szacunki w 2025 r. (w tys. ton)

Gatunek Zbiory 2024 Szacunek 30 lipca 2025 Szacunek 30 września 2025 Zmiana 30 lipca/30 września (tys. ton)
Kapusta 571,2 591 606 +15
Kalafior 108,1 109 120 +11
Cebula 675,4 639 630 −9
Marchew 559,4 627 599 −28
Pietruszka korzeniowa 151,8 165 165 0
Buraki ćwikłowe 240,7 254 257 +3
Pomidory gruntowe 203,4 221 228 +7
Ogórki gruntowe 112,7 105 105 0
Selery korzeniowe 99,9 113 113 0
Kukurydza cukrowa 160,0 191 194 +3
Dynia, kabaczek, cukinia 425,2 471 455 −16
Pozostałe warzywa 446,4 479 519 +40

Natomiast pogoda w drugiej części sezonu wegetacyjnego skorygowała w dół zbiory marchwi, dyni, kabaczków i cukinii oraz cebuli. Bowiem produkcja tych warzyw będzie jednak niższa niż początkowo zakładano. Spadek zbiorów najbardziej widoczny jest w przypadku marchwi, której tegoroczne zbiory zmniejszą się z 627 do 599 tys. ton. Jednakże przez cały czas będzie to o niemal 40 tys. ton więcej niż zebrano w 2024 r.

Rzeczoznawcy z GUS zastrzegają, iż ostateczna wysokość zbiorów warzyw w 2025 r. będzie zależeć od przebiegu warunków pogodowych w ostatniej fazie cyklu wegetacyjnego oraz w okresie zbiorów warzyw późnych.

Źródło: www.stat.gov.pl

Idź do oryginalnego materiału