Zdrowotne wino z buraków i czarnej porzeczki.

domowetrunkikj.blogspot.com 1 miesiąc temu

Młode buraczki ćwikłowe.

Składniki :

3 kg młodych buraków ćwikłowych
1 l świeżo wyciśniętego soku z czarnej porzeczki
1 i 1/2 kg cukru (najlepiej trzcinowego)
4 l wody
1 cytryna
drożdże do win czerwonych (Bordeaux, Burgund)

Sposób wykonania :

Świeżo zebrane buraczki wyszorować dokładnie pod bieżącą zimną wodą . Buraki najlepiej wyszorować szczoteczką . Następnie usuwamy korzonki oraz liście. Umyte buraki pokrój w cienkie krążki ( około 1 cm ) razem ze skórką . Wrzuć do emaliowanego garnka, zalej wodą ( 4 l ). Garnek postaw na ogniu i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż buraki będą miękkie ( nie za długo ! ). Odstaw do wystudzenia. Odcedź przez sitko wyłożone podwójną warstwą gazy. Do odwaru wsyp cukier, mieszaj, aż całkiem się rozpuści. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny, wymieszaj. Umyte porzeczki oderwij od gałązek, wyciśnij z nich sok w sokowirówce, a najlepiej w wyciskarce wolnoobrotowej. Sok wymieszaj z wcześniej przygotowanym odwarem buraczanym. Dodaj przygotowane według przepisu na opakowaniu drożdże winne, wymieszaj. Wlej do małej butli na wino. Zamknij korkiem z rurką fermentacyjną. Odstaw w ciepłe, ale nie nasłonecznione miejsce na 2 - 3 tygodnie. Po tym czasie możemy wino dosłodzić. 10 dkg cukru lub trochę więcej rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku, wystudź. Syrop wlej do wina, wymieszaj. Zamknij butlę ponownie korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw na 2 - 3 tygodnie. Następnie zlej wino ostrożnie znad białawego osadu na dnie słoja. Wlej wino do czystej butli. Butlę szczelnie zamknij korkiem najlepiej z rurką fermentacyjną . Odstaw w chłodniejsze ciemne miejsce na 2 miesiące lub dłużej. W tym czasie wino dofermentuje i się wyklaruje. Po tym czasie zlej ostrożnie wino znad osadu, rozlej do butelek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą produkcji. Wino przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu w pozycji leżącej. Nabierze ona smaku po 6 miesiącach leżakowania. Warto jednak poczekać dłużej, ponieważ zyska ono wtedy na smaki i aromacie. Wino buraczane ma piękny czerwony kolor i oryginalny smak. Traktuj go nie jako typowy trunek, ale napój o prozdrowotnych adekwatnościach. Oczywiście wino to pijemy z umiarem.

adekwatności wina :
Wino pomaga odtruć organizm z toksyn oraz kwasu moczowego. Zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych. Usprawnia krążenie krwi i łagodnie obniża ciśnienie. Odkwasza nasz organizm, poprawia trawienie, wspomaga pracę wątroby. Stanowi ono też źródło aktywnych antyoksydantów, dlatego posiada adekwatności przeciwnowotworowe. Wino to polecane jest osobom chorym na anemię . Warto szczególnie po nie sięgać w okresie wczesno wiosennym, po przebytej chorobie i ogólnym osłabieniu organizmu. .

Rada :
Na wino wybierz buraki i porzeczki najlepiej z własnej działki lub zakup u zaufanego rolnika, nie kupuj ich w sklepach wielkopowierzchniowych !

Życzę zdrowia !


Idź do oryginalnego materiału