Zmiana ustawy o paszach: większa elastyczność w stosowaniu pasz GMO i przedłużenie terminu

3 godzin temu

Prezydent podpisał zmianę ustawy o paszach. Znowelizowana ustawa przedłuży możliwość używania pasz GMO do 1 stycznia 2030 r.

Zmiana ustawy o paszach: większa elastyczność w stosowaniu pasz GMO i przedłużenie terminu

GMO: Kolejne przedłużenie o 5 lat

Celem ustawy o zmianie ustawy o paszach jest przesunięcie terminu wejścia w życie przepisu o paszach, w którym został ustanowiony zakaz wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego – z dnia 1 stycznia 2025 r. na dzień 1 stycznia 2030 r.

Realizacja przepisu art. 15 ust. 1 pkt 4 ustawy o paszach, w którym został ustanowiony zakaz wprowadzania do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej pasz pochodzących z roślin genetycznie modyfikowanych oraz organizmów genetycznie modyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego, wymaga czasu w celu znalezienia zastępczych, wysokobiałkowych składników porównywalnych przede wszystkim pod względem jakościowym i ekonomicznym do importowanej śruty sojowej. Wprowadzenie tych komponentów do pasz wymaga uwzględnienia zawartości białka, jego wartości odżywczej oraz związanych z tym efektów uzyskiwanych w żywieniu zwierząt gospodarskich, a także dostępności na rynku dużych partii jednolitego surowca do produkcji pasz.

Brak alternatywnych surowców wysokobiałkowych

Analiza bilansu paszowego w Polsce wskazuje, iż w strefie klimatycznej Polski w tej chwili praktycznie nie ma alternatywnych surowców wysokobiałkowych umożliwiających wyeliminowanie importowanej śruty sojowej z produkcji pasz. Całkowite zastąpienie białka sojowego krajowymi nasionami roślin strączkowych będzie trudne ze względu na graniczne udziały tych pasz w dietach (dopuszczalne ilości), szczególnie w mieszankach paszowych dla młodego drobiu i młodych świń.

Wprowadzenie w Polsce zakazu stosowania w żywieniu zwierząt pasz z roślin genetycznie modyfikowanych byłoby związane z koniecznością znacznego wzrostu kosztów żywienia, co w rezultacie pogorszyłoby efektywność produkcji zwierzęcej.

Energia z kukurydzy. Badacze z UP w Poznaniu mają na to patent

Natychmiastowe wycofanie importowanej śruty sojowej z produkcji pasz wiązałoby się ze wzrostem cen


Natychmiastowe wycofanie importowanej śruty sojowej z produkcji pasz wiązałoby się ze wzrostem ich cen, a co za tym idzie wzrostem cen mięsa i jego przetworów (głównie drobiu) i wyraźną utratą konkurencyjności w tej dziedzinie wewnątrz UE, spadkiem eksportu oraz potencjalnym zwiększeniem przywozu żywności na polski rynek z innych państw członkowskich UE i pogorszeniem sytuacji tej części polskich konsumentów, dla których cena ma najważniejsze znaczenie.
Ustawa wejdzie w życie z dniem 1 stycznia 2025 r.

Źródło: prezydent.pl

Idź do oryginalnego materiału