Zmieniają trendy w krwiodawstwie. Proponują menu

1 tydzień temu
Zdjęcie: Polsat News


Nie tylko czekolady ale też masło orzechowe, batony i orzeszki. Na takie regeneracyjne menu mogą liczyć oddający krew w placówkach Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Gdańsku. Zostało ono opracowane na podstawie ankiety przeprowadzonej przez krwiodawców.


Honorowym Dawcom Krwi przysługuje posiłek regeneracyjny. Jego wartość energetyczną określiło przed 20 laty Ministerstwo Zdrowia. Zgodnie z rozporządzeniem, zasłużonemu honorowemu dawcy krwi za 1 jednostkę krwi pełnej przysługuje posiłek liczący 4500 kcal lub 18 840 kJ.


Nie tylko czekolady


Od lat odwiedzający centra krwiodawstwa otrzymują osiem albo dziewięć czekolad. Nie zawsze najlepszej jakości. Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Gdańsku postanowiło to zmienić i przeprowadziło wśród oddających krew ankietę, co chcieliby dostać w ramach posiłku regeneracyjnego.


Gdańskie menu sporządzono na podstawie najczęściej powtarzających się odpowiedzi. Od 9 grudnia oddający krew zamiast kilku tabliczek czekolady otrzymują “dwie czekolady ale też masło orzechowe, baton i orzeszki” - czytamy na stronie infor.pl. Gdańskie centrum uzasadnia, iż zmiana ma na celu nie tylko pokrycie wymagań kalorycznych ale również dostosowanie posiłku do preferencji dawców. Reklama


Więcej oddanej krwi


Zbiorowość krwiodawców liczy w Polsce ponad 620 tys. osób. W 2022 r., w porównaniu do 2021 r., wzrost dotacji krwi pełnej wzrósł w Polsce o 3,3 proc. Krwiodawcy przekazali łącznie 1,3 mln dawek krwi - o 41,9 tys. więcej niż rok wcześniej.
Idź do oryginalnego materiału