W ostatnich tygodniach Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) coraz częściej odmawia wprowadzenia do obrotu importowanej żywności. Z polskich granic cofane są produkty, które nie spełniają wymagań jakościowych lub zawierają niepożądane zanieczyszczenia.

Na liście znalazły się już jagody, ryby, płatki spożywcze, a teraz także miód z Chin.
43,5 tony miodu cofnięte decyzją IJHARS
Najgłośniejszą decyzją października było zatrzymanie dwóch partii chińskiego miodu o łącznej masie 43,5 tony. Towar nie spełniał wymagań organoleptycznych – eksperci zwrócili uwagę na nietypowy smak i zapach, które nie odpowiadały normom obowiązującym dla tego typu produktu.
Decyzję wydał Inspektorat IJHARS w Bydgoszczy i nadano jej rygor natychmiastowej wykonalności. Oznacza to, iż miód nie może trafić do sprzedaży w Polsce.
Nie tylko miód. Zatrzymane jagody, ryby i płatki
Chiński miód nie był odosobnionym przypadkiem. W tym samym miesiącu inspektorzy zablokowali wjazd innych partii żywności:
- 20 ton mrożonych jagód z Ukrainy – powodem były zanieczyszczenia w postaci fragmentów runa leśnego,
- 5,5 tony dorsza atlantyckiego z Rosji – produkt nie spełniał wymagań jakościowych,
- 4 tony płatków panko z Korei Południowej – stwierdzono nieprawidłowości w oznakowaniu.
Wszystkie te przypadki łączy jedno – brak zgodności z normami jakości i bezpieczeństwa żywności.
Najwięcej problemów z trzema krajami
Według danych WP Finanse, w pierwszej połowie 2025 roku najwięcej zatrzymań dotyczyło produktów sprowadzanych z:
- Chin – 12 partii,
- Ukrainy – 11 partii,
- Turcji – 10 partii.
Najczęstsze powody cofnięć to:
- błędne oznakowanie,
- obecność szkodników,
- niezgodność z wymaganiami dla produktów ekologicznych.
Bezpieczeństwo konsumentów priorytetem
IJHARS podkreśla, iż każda taka decyzja jest podejmowana w trosce o zdrowie konsumentów. Produkty budzące wątpliwości jakościowe nie mogą trafić do sklepów, choćby jeżeli ich ilości – jak w przypadku chińskiego miodu – liczone są w dziesiątkach ton.
Surowa kontrola graniczna ma więc chronić polskich konsumentów przed żywnością, która nie spełnia standardów.