– Historia warzenia porterów w Polsce sięga 200 lat i zawsze były znakomitej jakości, a ostatnie lata to niesamowity wzrost nowości, różnorodności i dostępności – uważa Marcin Chmielarz, piwowar i bloger, który w styczniu 2016 roku powołał do życia to całkiem nowe święto. Jego zdaniem styl świetnie nadaje się do stosowania zarówno klasycznych jak i eksperymentalnych receptur. Dzięki temu każdy liczący się browar w Polsce przynajmniej okazjonalnie warzy portery bałtyckie, a wiele z nich ma je w stałej ofercie. Co interesujące w odrodzeniu stylu bierze udział cały polski rynek browarów: koncernowych, regionalnych, rzemieślniczych a choćby restauracyjnych.
Lista sukcesów, które polskim browarom przyniosły portery jest już bardzo długa. W 2024 roku na Good Beer International w kategorii Porter Bałtycki złoto przypadło Browarowi Gryfus a srebro i brąz Browarowi Zamkowemu z Raciborza. Wysoką jakość polskich trunków potwierdzają wyniki konkursu European Beer Star, gdzie w kategorii Porter Bałtycki złoto przypadło Browarowi Zamkowemu z Raciborza, a brąz browarowi Kormoran z Olsztyna.
Co ty wiesz o porterze bałtyckim?