Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere zainaugurowała rok akademicki 2025/2026

1 tydzień temu

29 września 2025 roku w Restauracji Belvedere w Warszawie odbyła się inauguracja czwartego roku Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere – programu edukacyjnego łączącego młodych adeptów sztuki kulinarnej z ekspertami i szefami kuchni z Polski i świata.

W wydarzeniu wzięli udział studenci nowej edycji, trenerzy kulinarni, przedstawiciele szkół średnich oraz media. Głównymi bohaterami pozostali jednak 24 uczniowie Akademii, którzy po oficjalnym pasowaniu rozpoczęli swoją kulinarną drogę w programie.

Spośród kilkudziesięciu kandydatów z 30 szkół wyłoniono 24 studentów reprezentujących 18 placówek w całej Polsce, w tym 9 nowych szkół, które po raz pierwszy dołączyły do projektu. Podczas inauguracji młodzi adepci otrzymali zestawy startowe – spersonalizowane kitle, profesjonalne noże oraz akcesoria cukiernicze.

Rok akademicki obejmuje 15 całodniowych warsztatów i 120 godzin zajęć praktyczno-teoretycznych, prowadzonych przez 14 trenerów kulinarnych i ekspertów merytorycznych. W gronie prowadzących znaleźli się m.in. Mikołaj Rey, Tomasz Łagowski, Paweł Kałuski, dr Józef Sadkiewicz, Marcin Szachowicz, Sylwia Zając, Mariusz Melcer, Michał Karadżow, Kamil Szulc, Michał Iwaniuk i Jarosław Kołodziejek.

Tradycją Akademii jest zapraszanie do prowadzenia warsztatów szefów kuchni zagranicznych restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelin. W tym roku uczestnicy będą mieli okazję pracować z Bobem Mazurem, szefem londyńskiego Seafood Bar w Soho, który przez sześć lat współpracował z Gordonem Ramsayem.

Najlepsi studenci Akademii otrzymają nagrody w postaci specjalistycznych kursów, szkoleń oraz staży zagranicznych. Nagrodą główną będzie staż w trzygwiazdkowej restauracji Noor w Kordobie u szefa Paco Moralesa.

Podczas inauguracji głos zabrała Elżbieta Nitsze, inicjatorka projektu i prezes Belvedere Gourmet Group, podkreślając wagę unikalnej formuły Akademii i międzynarodowej współpracy. Na scenie wystąpił także Robert Sowa, ambasador polskiej gastronomii, który skierował do studentów przesłanie o maksymalnym wykorzystaniu możliwości, jakie daje udział w programie.

Inaugurację zakończył koktajl przygotowany przez Restaurację Belvedere oraz pierwsze warsztaty, które poprowadził Tomasz Łagowski, szef kuchni Belvedere i trener Akademii.

Portal Horeca Business Club objął Akademię Mistrzów Smaku by Belvedere patronatem medialnym.

Idź do oryginalnego materiału