W świecie browarnictwa, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesną technologią, każdy litr piwa czy brzeczki ma swoją wagę – i to dosłownie, zwłaszcza w kontekście obowiązków akcyzowych. W Polsce, zgodnie z Ustawą o Podatku Akcyzowym, piwo o mocy objętościowej powyżej 0,5% alkoholu to produkt akcyzowy, a jego ilość podlega ścisłej kontroli celno-skarbowej. Precyzja pomiarów staje się nie tylko kwestią efektywności procesów, ale także kluczowym elementem zgodności z prawem i uniknięcia kosztownych konsekwencji.
Browary, by sprostać tym wymogom, stosują układy pomiarowe do rozliczeń, które muszą być zgodne z Ustawą Prawo o Miarach i podlegają prawnej kontroli metrologicznej. W przypadku pomiaru piwa wsadowego, powszechnie stosuje się instalacje do dynamicznego pomiaru objętości obserwowanej, zgodne z Dyrektywą Pomiarową 2014/WE/32 (MID załącznik VII – MI-005). Stopnie Plato (określające ekstrakt początkowy w piwie), najważniejsze dla jakości piwa, są zwykle określane laboratoryjnie. Taka metodyka to branżowy standard do ewidencji przemieszczeń i rozliczania ubytków normatywnych.
Jednak czy to wystarczy, aby spać spokojnie? Mimo, iż przewodność piwa i brzeczki pozwala na stosowanie popularnych przepływomierzy elektromagnetycznych, to podczas rozmów z browarnikami często słyszeliśmy o ich zmaganiach z dokładnością pomiarową. Dopuszczalne błędy graniczne dla instalacji pomiarowych przepływu piwa na rurociągach wynoszą 0,3%, a na przyjęciu lub wydaniu z/na autocysterny – 0,5%. W środowisku akcyzowym choćby minimalna niedokładność może mieć realne konsekwencje finansowe.
W odpowiedzi na potrzeby rynku nasi inżynierowie z działu Business Unit Solution zaproponowali rozwiązanie oparte na przepływomierzu masowym. Promass Q, bo o nim mowa, będący sercem naszych systemów, pozwala na określenie ilości transferowanego produktu z dokładnością lepszą od 0,1%. To wynik, który jest praktycznie niemożliwy do osiągnięcia dla przepływomierzy elektromagnetycznych. Co więcej, znacznie wyższa stabilność długoterminowa przepływomierzy masowych w porównaniu z elektromagnetycznymi zapewnia zachowanie wysokiej dokładności pomiaru pomiędzy wymaganymi legalizacjami – co jest najważniejsze dla uniknięcia nieplanowanych przestojów i zwiększonych kosztów. Uzupełnieniem rozwiązania są kompleksowe usługi serwisowe, w tym również legalizacja u klienta z wykorzystaniem przenośnego urządzenia Master Meter.

Dodatkowym elementem, który bierzemy pod uwagę przy projektowaniu systemów dla browarnictwa, jest kwestia zagazowania. Chociaż proces transferu piwa czy brzeczki jest zwykle starannie zabezpieczany przed spadkiem ciśnienia i uwolnieniem ciekłego CO2 czy dostępu powietrza, tradycyjne instalacje pomiarowe często wyposażone są w odgaźniki. W naszych rozwiązaniach, dzięki stabilności procesu i zaawansowaniu Promass Q, możliwość zagazowania produktu jest znikoma. Odgaźniki nie są konieczne w stabilnym procesie, ale wciąż bywają stosowane, aby zapewnić dodatkową warstwę bezpieczeństwa na wypadek nieprzewidzianych sytuacji awaryjnych.
Warto również pamiętać o procedurach czyszczenia. Proces transferu piwa lub brzeczki jest nierozerwalnie związany z procedurą wypychu wodą oraz mycia instalacji (CIP). Nasze układy pomiarowe są wyposażone w konduktometr, który pozwala komputerowi przepływu na inteligentne rozpoznawanie rodzaju transferowanej cieczy – czy to produkt, czy woda, czy środek myjący. W przypadku transferu brzeczki, funkcjonalność kalkulacji ekstraktu na podstawie gęstości i temperatury dodatkowo wspiera proces technologiczny, dając browarnikom pełną kontrolę nad produktem.
| Endress+Hauser dział Business Unit Solutions (BUS) dostarcza znacznie więcej niż tylko urządzenia. Budujemy kompleksowe rozwiązania, które integrują najnowocześniejsze technologie pomiarowe z rygorystycznymi wymogami prawnymi i potrzebami operacyjnymi browarów. Od wstępnych analiz, przez szczegółowy projekt, wykonawstwo, uruchomienie, aż po finalną legalizację – zespół BUS zapewnia pełne wsparcie, umożliwiając naszym klientom nie tylko spełnienie wymagań akcyzowych, ale przede wszystkim optymalizację procesów i ochronę ich zysków. |

1 miesiąc temu








