Babcine knedle ze śliwką

5 godzin temu
Zdjęcie: Knedle ze śliwkami / Fot. Canva


Koło Gospodyń Wiejskich Ostojanki z gminy Nowa Słupia w powiecie kieleckim ma przepis na pyszne knedle ze śliwkami, które już dojrzewają w sadach. Przepis jest sprawdzony od pokoleń, bo takie knedle gotowało w tych stronach pokolenie babć i prababć. Warto spróbować.

Składniki: 1 kg ziemniaków, 25 dag mąki ziemniaczanej, 25 dag mąki pszennej, ½ łyżeczki soli, 2 jajka, 200 ml śmietany 18-procentowej, 2 cukry waniliowe, 2 łyżki cukru białego.
Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz jajka i sól. Połączyć wszystkie składniki, formować kulki, spłaszczyć i nadziewać śliwką. Zlepić na kształtną kulę. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Polać śmietaną z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Ostojanki.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.



Idź do oryginalnego materiału