Badania nasion warzyw – kontrole PIORiN

12 godzin temu

Okresowe badania nasion warzyw są najważniejsze dla oceny jakości materiału siewnego i przydatności do siewu. Ma to bezpośredni wpływ na efektywność upraw i jakość plonów.

Dlatego Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa przeprowadza kontrole dotyczące oceny okresowej nasion warzyw będących w obrocie.

Kontrole jakości nasion warzyw

Inspektorzy PIORiN dokonują oceny okresowej nasion warzyw. Ściśle mówiąc, ocenie poddaje się partie nasion, będące w obrocie. A konkretnie te, które wymagają badania zdolności kiełkowania po upływie 1 roku od daty ostatniej oceny.

Specjalistyczne badania nasion warzyw przeprowadza się w Laboratoriach Oceny Nasion. W laboratoriach zajmujących się oceną nasion realizuje się ponadto inne badania materiału siewnego. Mianowicie:

  • badania oceny pierwotnej kwalifikatów;
  • badania kontrolne materiału siewnego zlecone przez Działy Nadzoru Nasiennego;
  • badania materiału siewnego na zlecenie.

Badania jakości nasion warzyw przeprowadza się w specjalistycznych Laboratoriach Oceny Nasion.

fot. PIORiN

Kontrola etykiety i dokumentacji

Po przyjęciu i rejestracji próbki nasion w Laboratorium Oceny Nasion następuje weryfikacja dokumentów oraz etykiety. Analitycy nasienni na tym etapie sprawdzają:

  • zgodność wymaganych dokumentów: wniosek, zlecenie i protokół pobrania próbki;
  • zgodność próbki nasion pod kątem odpowiedniej wielkości próbki i zabezpieczenia próbki.

Następnie wydziela się próbkę do analiz czystości nasion i zawartości nasion innych roślin w sztukach. Przy czym wydzielanie próbki odbywa się zgodnie z aktualnymi Przepisami ISTA.

Jak realizowane są badania jakości nasion warzyw?

Ocena materiału siewnego roślin rolniczych i warzywnych, który znajduje się w obrocie przebiega w kilku etapach.

Ocena czystości nasion

Pierwszym badaniem przeprowadzanym przez analityków nasiennych jest ocena czystości nasion. Na tym etapie następuje:

  • mikroskopowa ocena czystości materiału siewnego i rozdzielenie na frakcje: nasiona czyste, inne nasiona i zanieczyszczenia przy pomocy mikroskopu cyfrowego, zestawu podświetlającego ze sterownikiem i kolekcji nasion;
  • naliczenie nasion do wysiewu (ręcznie bądź dzięki licznika nasion) i wysiew na odpowiednich podłożach (S, BP, TP, PP) oraz w odpowiednich warunkach temperaturowych (15ºC, 20ºC, 20–30ºC).

Oznaczenie Masy Tysiąca Nasion

Kolejnym etapem jest oznaczenie masy tysiąca nasion. Ściśle mówiąc, nalicza się 8 x 100 nasion z frakcji nasion czystych. Zaś po oznaczeniu masy próbek, uśrednia się wyniki i przelicza na masę 1000 nasion.

Ocena zdolności kiełkowania

To badanie nasion warzyw polega na makroskopowej ocenie siewek i klasyfikacji ich na poszczególne kategorie. Konkretnie, chodzi o następujące kategorie:

  • siewki normalne;
  • siewki anormalne;
  • nasiona twarde, martwe;
  • nasiona zdrowe niekiełkujące.

Ocena żywotności nasion

Ostatnim etapem badania jakości nasion warzyw jest ocena ich żywotności. W tym celu wykonuje się topograficzny test tetrazolinowy do oceny żywotności próbek nasion wykazujących spoczynek pożniwny. Bądź nasion spoczynkowych, przy końcu testu kiełkowania.

Źródło: www.gov.pl

Idź do oryginalnego materiału