
Okresowe badania nasion warzyw są najważniejsze dla oceny jakości materiału siewnego i przydatności do siewu. Ma to bezpośredni wpływ na efektywność upraw i jakość plonów.
Dlatego Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa przeprowadza kontrole dotyczące oceny okresowej nasion warzyw będących w obrocie.
Kontrole jakości nasion warzyw
Inspektorzy PIORiN dokonują oceny okresowej nasion warzyw. Ściśle mówiąc, ocenie poddaje się partie nasion, będące w obrocie. A konkretnie te, które wymagają badania zdolności kiełkowania po upływie 1 roku od daty ostatniej oceny.
Specjalistyczne badania nasion warzyw przeprowadza się w Laboratoriach Oceny Nasion. W laboratoriach zajmujących się oceną nasion realizuje się ponadto inne badania materiału siewnego. Mianowicie:
- badania oceny pierwotnej kwalifikatów;
- badania kontrolne materiału siewnego zlecone przez Działy Nadzoru Nasiennego;
- badania materiału siewnego na zlecenie.

Badania jakości nasion warzyw przeprowadza się w specjalistycznych Laboratoriach Oceny Nasion.
fot. PIORiN
Kontrola etykiety i dokumentacji
Po przyjęciu i rejestracji próbki nasion w Laboratorium Oceny Nasion następuje weryfikacja dokumentów oraz etykiety. Analitycy nasienni na tym etapie sprawdzają:
- zgodność wymaganych dokumentów: wniosek, zlecenie i protokół pobrania próbki;
- zgodność próbki nasion pod kątem odpowiedniej wielkości próbki i zabezpieczenia próbki.
Następnie wydziela się próbkę do analiz czystości nasion i zawartości nasion innych roślin w sztukach. Przy czym wydzielanie próbki odbywa się zgodnie z aktualnymi Przepisami ISTA.
Jak realizowane są badania jakości nasion warzyw?
Ocena materiału siewnego roślin rolniczych i warzywnych, który znajduje się w obrocie przebiega w kilku etapach.
Ocena czystości nasion
Pierwszym badaniem przeprowadzanym przez analityków nasiennych jest ocena czystości nasion. Na tym etapie następuje:
- mikroskopowa ocena czystości materiału siewnego i rozdzielenie na frakcje: nasiona czyste, inne nasiona i zanieczyszczenia przy pomocy mikroskopu cyfrowego, zestawu podświetlającego ze sterownikiem i kolekcji nasion;
- naliczenie nasion do wysiewu (ręcznie bądź dzięki licznika nasion) i wysiew na odpowiednich podłożach (S, BP, TP, PP) oraz w odpowiednich warunkach temperaturowych (15ºC, 20ºC, 20–30ºC).
Oznaczenie Masy Tysiąca Nasion
Kolejnym etapem jest oznaczenie masy tysiąca nasion. Ściśle mówiąc, nalicza się 8 x 100 nasion z frakcji nasion czystych. Zaś po oznaczeniu masy próbek, uśrednia się wyniki i przelicza na masę 1000 nasion.
Ocena zdolności kiełkowania
To badanie nasion warzyw polega na makroskopowej ocenie siewek i klasyfikacji ich na poszczególne kategorie. Konkretnie, chodzi o następujące kategorie:
- siewki normalne;
- siewki anormalne;
- nasiona twarde, martwe;
- nasiona zdrowe niekiełkujące.
Ocena żywotności nasion
Ostatnim etapem badania jakości nasion warzyw jest ocena ich żywotności. W tym celu wykonuje się topograficzny test tetrazolinowy do oceny żywotności próbek nasion wykazujących spoczynek pożniwny. Bądź nasion spoczynkowych, przy końcu testu kiełkowania.
Źródło: www.gov.pl