Będzie Finał Regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w Tokarni

8 godzin temu
Zdjęcie: 04.05.2025. Tokarnia. 9. Świętokrzyski Festiwal Smaków / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce


W niedzielę, 25 maja 2025 roku, od godziny 11.00 do 17.00 w Parku Etnograficznym w Tokarni odbędzie się XXIV Finał Regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Poznamy najlepszych regionalnych producentów żywności oraz najlepsze świętokrzyskie przysmaki.

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” ma już 24-letnią tradycję. Promuje najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe oraz najlepsze dania i potrawy regionalne.

Konkurs ma na celu identyfikację i dokumentację produktów i potraw przygotowywanych tradycyjnie i czerpiących z polskiej tradycji. Na stoiskach z produktami i regionalnymi potrawami zaprezentują się nasi regionalni producenci żywności.

Oprócz atrakcji kulinarnych nie zabraknie rozrywki. Do Tokarni przyjadą twórcy ludowi oraz kapele i zespoły ludowe. Na scenie zaprezentują się: Zespół Ludowy Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Wincentowianie, Zespół Pieśni i Tańca Wierna Rzeka, Koło Gospodyń Wiejskich Przybyszowy, Koło Gospodyń Wiejskich Korytniczanki oraz Kapela Adaśki.

26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce
plakat Muzeum Wsi Kieleckiej


Idź do oryginalnego materiału