W niedzielę, 25 maja 2025 roku, od godziny 11.00 do 17.00 w Parku Etnograficznym w Tokarni odbędzie się XXIV Finał Regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Poznamy najlepszych regionalnych producentów żywności oraz najlepsze świętokrzyskie przysmaki.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” ma już 24-letnią tradycję. Promuje najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe oraz najlepsze dania i potrawy regionalne.
Konkurs ma na celu identyfikację i dokumentację produktów i potraw przygotowywanych tradycyjnie i czerpiących z polskiej tradycji. Na stoiskach z produktami i regionalnymi potrawami zaprezentują się nasi regionalni producenci żywności.
Oprócz atrakcji kulinarnych nie zabraknie rozrywki. Do Tokarni przyjadą twórcy ludowi oraz kapele i zespoły ludowe. Na scenie zaprezentują się: Zespół Ludowy Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Wincentowianie, Zespół Pieśni i Tańca Wierna Rzeka, Koło Gospodyń Wiejskich Przybyszowy, Koło Gospodyń Wiejskich Korytniczanki oraz Kapela Adaśki.
26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce
plakat Muzeum Wsi Kieleckiej
6 miesięcy temu





![Jedyny taki samojezdny kombajn do zbioru dyni na pestkę Kernsteier [50 ha rocznie]](https://agroprofil.pl/cms/wp-content/uploads/2025/11/dynia4.jpg)


![Sprawdź najnowsze ceny zbóż i rzepaku w Polsce. Gdzie płacą najwięcej? [SONDA]](https://static.tygodnik-rolniczy.pl/images/2025/11/17/h_535275_1280.webp)










