Komisja Europejska opublikowała plan działania na rzecz przyszłości rolnictwa i żywności. Zobaczmy, co proponuje obecnym i kolejnym pokoleniom rolników unijna wizja systemu rolno – spożywczego?
Będzie rozkwit rolnictwa i żywności w UE? – Perspektywiczna wizja jest ambitna
Nowa wizja dla rolnictwa i żywności to priorytetowa inicjatywa pierwszych 100 dni obecnej kadencji Komisji, która decyduje się na otwartą dyskusję, a nie tylko na stawianie warunków.
Rolnictwo jawi się w wizji KE jako atrakcyjny, nowoczesny i bezpieczny sektor gospodarki. I choć dalej ma zmniejszać swój negatywny wpływ na środowisko, to bazować będzie już nie tylko na regulacjach, ale również na zachętach. A oprócz tego, na elastycznych i uproszczonych przepisach, dostępnych mechanizmach rynkowych i innowacyjnych rozwiązaniach.
Wsparcie dla rolników będzie ukierunkowane – zyskają nowi i młodzi w rolnictwie
Na szczególne wsparcie będą mogli liczyć producenci produktów rolnych zwłaszcza nowi w zawodzie oraz młodzi rolnicy. A także osoby, które produkują żywność na obszarach o ograniczeniach naturalnych oraz rolnicy z produkcją ekologiczną.
Wizja przyszłości sektora rolno – spożywczego – Innowacja i cyfryzacja w rolnictwie
Perspektywiczna wizja rolnictwa i żywności przedstawia sektor jako konkurencyjny, odporny i sprawiedliwy. Ale również zorientowany na przyszłość, więc zmodernizowany. Stąd w planach unijnych wdrażanie badań naukowych, innowacji i przede wszystkim cyfryzacji w rolnictwie. Ale, co warto podkreślić, w poszanowaniu dla dziedzictwa i tradycji UE.
Obszary priorytetowe w rolnictwie według KE
Komisja, w realizacji nowej wizji sektora rolno – spożywczego, wyodrębniła cztery priorytetowe obszary w rolnictwie. Oto one:
-
Atrakcyjność
Komisja chce, aby rolnictwo stało się sektorem atrakcyjnym i stabilnym, który przyciągnie młodych do pracy w tym zawodzie. Należy zatem zapewnić sprawiedliwą pracę, uczciwe warunki handlowe, godziwe dochody i solidne oraz dobrze ukierunkowane wsparcie ze środków publicznych i dodatkowych źródeł.
Tak więc, w 2025 roku KE zamierza wprowadzić tzw. strategię wymiany pokoleniowej, która będzie eliminować m.in. bariery dla obecnych i przyszłych młodych rolników.
-
Konkurencyjność i odporność
Sektor rolniczy w UE ma stać się odporniejszy na zewnętrzne wyzwania. Tak by zapewniać bezpieczeństwo i suwerenność żywieniową. Komisja planuje działania mające na celu wsparcie eksportu produktów UE.
Ponadto KE zamierza opracować siatkę bezpieczeństwa, by przeciwdziałać potencjalnym zagrożeniom nieuczciwej konkurencji. Dodatkowo wesprze też działania zmierzające do wyrównania norm produkcyjnych w UE i w krajach trzecich, zwłaszcza w kwestii pestycydów i dobrostanu zwierząt.
Co ważne, za niepodlegający negocjacjom priorytet Komisja stawia egzekwowanie i kontrolę norm bezpieczeństwa żywności.
-
Współpraca z naturą
Sektor rolno – spożywczy ma współpracować z naturą. Bacząc na to, Komisja planuje m.in. nagradzać rolników za stosowanie praktyk przyjaznych dla środowiska. Zapowiada też dalsze ograniczanie stosowania chemicznych pestycydów i jednoczesne usprawnienie dostępu do biopestycydów na unijnym rynku.
Nadto, w planach jest wdrożyć dobrowolny system analizy porównawczej, tzw. kompas zrównoważonego rozwoju w gospodarstwie, który docelowo przyczyni się m.in. do uproszczenia procedur raportowania.
4. Sprawiedliwe warunki życia i pracy na obszarach wiejskich
W ramach planu działania Komisja wspomina o potrzebie poprawy jakości życia na obszarach wiejskich. Chodzi m.in. o zapewnienie im dynamicznego rozwoju, przy głębokiej integracji z dziedzictwem kulturowym i przyrodniczym UE.
Podsumowując, pozytywnym dla rolników aspektem dokumentu KE jest brak zapowiedzi ograniczenia produkcji zwierzęcej oraz promowania zmian w diecie. Należy przyznać, iż wizja dla rolnictwa i żywności jest zdecydowanie ambitna. Ale to, czy uda się ją zrealizować, pokaże dopiero czas.
Źródła: mrirw, ec.europa.eu