W 2024 roku sieć Biedronka zredukowała zużycie plastiku w opakowaniach o 1 200 ton, obniżyła straty żywności do poziomu 2 proc. sprzedaży oraz zwiększyła wartość zakupów od lokalnych dostawców o 45 proc. rok do roku.
Dane pochodzą z najnowszego raportu zrównoważonego rozwoju Biedronki, który jest już szóstą taką publikacją i pokazują, iż działania środowiskowe i społeczne sieci mają jednocześnie wymiar ekonomiczny.
W ubiegłym roku największa sieć detaliczna w Polsce zrealizowała ponad 320 projektów związanych z ekoprojektowaniem opakowań marek własnych. Dzięki temu zużycie plastiku spadło o ponad 1 200 ton w skali roku, a jednocześnie udział tworzyw pochodzących z recyklingu wzrósł do 12,6 proc.. Takie działania nie tylko ograniczają ślad środowiskowy, ale także stabilizują koszty operacyjne w obszarze logistyki i produkcji.
Jeszcze mniej zmarnowanej żywności
W 2024 roku Biedronka ograniczyła straty żywności do poziomu równego 2 proc. całkowitej sprzedaży (w tonach), tym samym realizując cel szybciej i z lepszym wynikiem niż zakładano. W praktyce oznacza to uratowanie w sumie 4 680 ton żywności, m.in. dzięki systemowi przecen produktów z krótkim terminem przydatności oraz współpracy z aplikacją Too Good To Go, dzięki której tylko w 2024 roku klienci odebrali blisko 1,5 mln paczek niespodzianek. Równolegle Biedronka współpracuje z ok. 140 organizacjami pożytku publicznego, którym przekazała w latach 2020-2024 roku ponad 65 000 ton żywności. Tego rodzaju rozwiązania pozwalają nie tylko realizować cele środowiskowe, ale także optymalizować gospodarkę zapasami i ograniczać koszty związane z utylizacją.
Wzrost znaczenia lokalnych dostawców
Kolejnym elementem strategii była intensyfikacja współpracy z niewielkimi polskimi producentami. W 2024 roku sieć rozpoczęła współpracę z ponad 70 nowymi gospodarstwami, a liczba aktywnych lokalnych dostawców sięgnęła około 230. Do sklepów trafiło ponad 126 mln sztuk produktów pochodzących z rodzimych upraw, a wartość zakupów wzrosła o 45 proc. rok do roku. Szczególnie wyraźnie dynamikę widać w kategorii owoców i warzyw, co bezpośrednio wpływa na częstotliwość wizyt klientów i wartość koszyka zakupowego.
Efektywność kosztowa i stabilność operacyjna
Dane przedstawione w raporcie ESG 2024 potwierdzają, iż wdrożone rozwiązania mają wymierny wpływ na efektywność kosztową sieci. Krótsze łańcuchy dostaw oznaczają nie tylko niższy ślad węglowy, ale także większą przewidywalność dostępności towarów. Optymalizacja opakowań i ograniczanie marnowania żywności pomagają obniżać koszty i poprawiają efektywność, jednocześnie wspierając działania na rzecz bardziej odpowiedzialnego handlu.
– Raport wydany w tym roku ma dla nas szczególne znaczenie, powstał w roku 30-lecia działalności sieci Biedronka, która każdego dnia wpływa na życie milionów ludzi: naszych pracowników, klientów, interesariuszy oraz lokalnych społeczności. Nie możemy też zapominać o środowisku. Rok 2024 był dla naszej firmy szczególnie istotny w kontekście działań na rzecz zrównoważonego rozwoju, ponieważ Biedronka została liderem Rankingu ESG – Odpowiedzialne Zarządzanie w kategorii „Handel”, a także liderem w obszarze „Governance”. przez cały czas konsekwentnie realizujemy naszą strategię zrównoważonego rozwoju, w której odpowiedzialność idzie w parze z efektywnością, co potwierdzają wyniki osiągnięte w 2024 roku. Redukcja plastiku, ograniczenie strat żywności i kooperacja z lokalnymi dostawcami to działania, które budują naszą przewagę konkurencyjną i wzmacniają fundamenty biznesu – komentuje Agnieszka Koc, Dyrektorka Działu Ochrony Środowiska i Zrównoważonego Rozwoju w sieci Biedronka.