Buchty drożdżowe po ociesancku z sosem jogurtowo-jagodowo-miętowym

5 godzin temu
Zdjęcie: Bułeczki wypiekane z ciasta drożdżowego z nadzieniem / Fot. Canva


Buchty drożdżowe po ociesancku z sosem jogurtowo-jagodowo-miętowym

Buchty drożdżowe, czyli bułeczki wypiekane z ciasta drożdżowego z nadzieniem, po ociesancku z sosem jogurtowo-jagodowo-miętowym poleca w lipcu, w okresie jagodowym Koło Gospodyń Wiejskich Ociesanki w Ociesękach, w gminie Raków. Składniki są teraz dosłownie na wyciągnięcie ręki.
Składniki na zaczyn: 5 dag drożdży, 250 ml mleka, 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania: Składniki łączymy i pozostawimy do momentu aż drożdże zaczną pracować.
Składniki na ciasto: ½ kg mąki, 250 ml mleka, 3 żółtka, ¼ szklanki cukru, 10 dag roztopionego masła,
Składniki na sos: 200 ml jogurtu naturalnego, ¼ szklanki cukru, ½ kg świeżych jagód, pęczek mięty
Sposób przygotowania: Kiedy zaczyn jest już gotowy dodajemy składniki na ciasto i je wyrabiamy. Formułujemy kuleczki i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoją swoją objętość wkładamy je do garnka z parą. Parujemy około 10 minut. W międzyczasie wykonujemy sos. Zasypujemy jagody cukrem i czekamy aż puszczą sok. Łączymy go z jogurtem oraz miętą. Na koniec gotowe buchty polewamy sosem. Można podawać na ciepło, jak również na zimno.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.



Idź do oryginalnego materiału