13 czerwca 2025 r. mieszkańcy Wałbrzycha zyskali nową kulinarną propozycję – w dzielnicy Podzamcze przy ul. Blankowej 8c otwarto pierwszy w mieście lokal sieci Carat Kebab. To początek ekspansji marki na Dolnym Śląsku, a zarazem odpowiedź na lokalne zapotrzebowanie – jak podkreślają przedstawiciele firmy, w Wałbrzychu brakowało dotąd kebabu o wysokim standardzie.
Nowy punkt gastronomiczny powstał obok znanej w mieście pizzerii Frentzza – Pizza & Friends, działającej pod tym samym adresem i prowadzony jest przez tego samego franczyzobiorcę.
Kluczowe elementy oferty to:
-
autorskie pieczywo: oryginalny lawasz i turecki chleb wypiekane na miejscu,
-
rzemieślnicze mięsa: wołowina i baranina w całościowych płatach oraz klasyczny kebab z kurczaka,
-
świeże sosy: tworzone według autorskich receptur z wykorzystaniem ziół i świeżych składników.
W menu znajdziemy zarówno klasyczne kompozycje, jak i bardziej oryginalne pozycje, m.in.:
-
kebab z mango,
-
kebab z dressingiem orzechowym i kolendrą,
-
kebab z sosem chili-malina na bazie świeżych malin.
Kebaby podawane są w trzech formach: na cienkim cieście (lavash), grubym pieczywie (turkish bread) lub jako sałatka (bowl).
Carat Kebab to marka rozwijana przez firmę „7 Street Łukasz Błażejewski”, znaną już z prowadzenia innych konceptów gastronomicznych. Jak zapowiadają przedstawiciele sieci, otwarcie w Wałbrzychu to dopiero początek – w najbliższym czasie planowane są kolejne lokalizacje m.in. w Chyliczkach, Świdnicy, Zgorzelcu oraz w Toruniu.
– Otwarcie naszej pierwszej restauracji w Wałbrzychu to istotny krok w rozwoju sieci. Nasze lokale często trafiają do czołówki internetowych rankingów. Jesteśmy przekonani, iż również w Wałbrzychu gwałtownie zdobędziemy sympatię gości – komentuje Łukasz B. Błażejewski, właściciel firmy „7 Street”.