Cebula w typie hiszpańsko-amerykańskim. Nowe odmiany

3 godzin temu

W ubiegłym sezonie marka Nunhems należąca do firmy BASF wprowadziła na rynek dwie odmiany mieszańcowe cebuli w typie hiszpańsko-amerykańskim. O tym, czym charakteryzuje się cebula w typie hiszpańsko-amerykańskim i jak sprawdziły się nowe odmiany po pierwszym sezonie uprawy rozmawiam ze Sławomirem Kłosińskim z firmy BASF.

Cebule w typie hiszpańsko-amerykańskim, to interesujące propozycje łączące cechy cebul typu hiszpańskiego z amerykańską hodowlą. Czym się charakteryzują i jak sprawdzają się w uprawie w polskich warunkach? Dowiedz się z artykułu.

Cebula w typie hiszpańsko-amerykańskim

Cebule w typie hiszpańsko-amerykańskim łączą duże rozmiary i wydajność cebul typu hiszpańskiego z lepszą zdrowotnością, pochodzącą z amerykańskiej hodowli. A także z przydatnością do dłuższego przechowywania.

Patrząc na to, jak rynek się zmienia i rolnicy przechodzą z rijnsburgerów na cebulę hiszpańską, czy też szukają rozwiązań pośrednich, stwierdziliśmy, iż że wprowadzimy dwie odmiany, które idealnie odpowiadają na potrzeby pod względem jakości i klimatu. One trochę się różnią między sobą, a jednocześnie dobrze uzupełniają ten segment rynku — mówi Sławomir Kłosiński.

Specjalista dodał, iż z uwagi na to, iż część genetyki pochodzi ze Stanów Zjednoczonych łuski mają kolor ciemnomiedziany. Zaś wnętrze oferuje najwyższą jakość i smakowitość. Ściśle mówiąc, cebule te są słodsze niż klasyczne rijnsburgery.

Cebule w typie hiszpańsko-amerykańskim wyróżniają się wnętrzem wysokiej jakości. Na zdjęciu Glorioso.

fot. Sławomir Kłosiński

Nowe odmiany w typie hiszpańsko-amerykańskim

Do typowych odmian w typie hiszpańskim oferowanych przez markę Nunhems i dobrze już znanych przez plantatorów, takich jak Vaquero czy Oloroso, w minionym sezonie dołączyły dwie nowości w typie hiszpańsko-amerykańskim — Utrero i Glorioso.

Charakterystyka odmian Utrero i Glorioso

Odmiana Charakterystyka
Utrero Wysokoplonująca cebula, polecana do intensywnej produkcji towarowej z przeznaczeniem do przechowywania i przetwórstwa. Rośliny cechuje bardzo silny system korzeniowy i mocny, wzniesiony szczypior. Cebule są bardzo duże, okryte ciemnomiedzianą łuską. Można je przechowywać przez około 4 miesiące.
Glorioso Odmiana o dużym potencjale plonotwórczym do produkcji towarowej z przeznaczeniem do przechowywania i przetwórstwa (na obieranie). Rośliny o mocnym szczypiorze, cechuje duży wigor i wysoka odporność na choroby. Cebule są wyrównane i twarde. Zaś dzięki mocnej, twardej łusce, można ją z powodzeniem przechowywać przez około 6 miesięcy.

Jakie jest przeznaczenie cebul Utrero i Glorioso?

Jak przekazał Sławomir Kłosiński, cebule obydwu odmian, z uwagi na duże rozmiary, odpowiednią jakość wewnętrzną oraz dobry smak są idealnym surowcem dla przetwórstwa, szczególnie na obieranie. Zwłaszcza Glorioso ze względu na lekko owalny kształt cebul bardzo dobrze nadaje się sprawdza. Bowiem, dzięki temu przy mechanicznym obieraniu są niewielkie straty.

Jednocześnie, z uwagi na nieco mniejszy kaliber niż w przypadku odmiany Utrero, cebule Glorioso można po zapakowaniu w worki skierować na świeży rynek. Tym bardziej iż ze względu na wielkość i kolor łuski bardzo dobrze prezentują się w workach.

Dzięki mocnej, twardej łusce, cebule Glorioso można z powodzeniem przechowywać przez około 6 miesięcy

fot. Sławomir Kłosiński

Jaka jest długość wegetacji nowych odmian?

Jeśli natomiast chodzi o długość wegetacji, przedstawiciel firmy BASF, przekazał:

Gloriozo ma około 110 dni wegetacji. Zaś Utrero, ze względu na trochę większe cebule, potrzebuje około 115–120 dni. Generalnie jednak najważniejsza jest suma temperatur, tak aby cebula w naturalnym okresie zdążyła zbudować łuskę. Co ważne w przypadku cebuli w typie hiszpańskim, w czasie kopania lub bezpośrednio po wykopaniu trzeba obciąć korzenie, by cebule nie pobierały dalej wody. Wówczas mamy gwarancję, iż zbudują mocną łuskę, która dobrze je zabezpieczy podczas dalszej obróbki mechanicznej.

Czy nowe odmiany cebuli są całkowicie odporne na Fusarium?

Odmiany Utrero i Glorioso wyróżniają się dużą zdrowotnością. Hodowca podaje również iż odznaczają się wysoką odpornością na Fusarium. Wysoka, czyli jaka? Jak wyjaśnia przedstawiciel hodowcy:

Ja unikam sformułowania iż coś jest odporne na 100%, bo jest to niemożliwe, nie ma czegoś takiego. Jednak z racji tworzenia odmian w klimacie amerykańskim, gdzie Fusarium występuje naturalnie, cebule te mają bardzo wysoką odporność na ten patogen, rzędu około 70%. Jest to kwestia długich korzeni i naturalnej zdolności adaptacji do stanowiska.

Odmiany Utrero i Glorioso, dzięki długim korzeniom i zdolnością do adaptacji w różnych warunkach wyróżniają się zdrowotnością, w tym wysoką odpornością na Fusarium. Na zdjęciu Utrero.

fot. Sławomir Kłosiński

Jakie plony daje cebula w typie hiszpańsko-amerykańskim?

Dzięki temu, iż odmiany Utrero i Glorioso są mieszańcami typu hiszpańsko-amerykańskiego, z dużą zdrowotnością oraz wysoką odpornością na Fusarium, możliwa jest uprawa bez utraty plonu. Dodatkowo w tym przypadku znaczenie ma wielkość cebul. Specjalista reprezentujący markę Nunhems przekazał informacje o plonach uzyskiwanych przez plantatorów w minionym sezonie.

W minionym roku odmiany Glorioso i Utrero oraz kilka nowych mieszańców testowanych pod numerami uprawiano m.in. w gospodarstwach na Kujawach w czterech lokalizacjach. Z informacji plantatorów wynika, iż średni plon za ubiegły rok w przypadku Utrero wynosił od 60 do choćby 80 ton/ha. W przypadku Glorioso było to około 60–65 ton/ha, gdyż jest to cebula trochę mniejszego kalibru.

Jak przechowują się nowe odmiany cebuli?

Tak, jak wspominał na początku Sławomir Kłosiński, obie nowe odmiany nieco się różnią, ale się wzajemnie uzupełniają. Mianowicie, cebule Utrero są większe, ich rozmiary to przeważnie 9 i 10 cm średnicy, dzięki czemu plony ilościowo są wręcz spektakularne. Z kolei Glorioso tworzy cebule o nieco mniejszej średnicy. Stąd plony są również nieco niższe. Za to odmiana ta gwarantuje długie przechowywanie. Bowiem, jak informuje mój rozmówca:

Podczas gdy Utrero rekomenduje się przechowywać do końca lutego, to w przypadku Glorioso z naszej oceny polowej wynika, iż może leżakować bez utraty jakości choćby do połowy kwietnia. Mamy zatem dodatkowe dwa miesiące w przechowalni.

Średni plon w polskich warunkach w ubiegłym roku wynosił w przypadku Utrero od 60 do choćby 80 ton/ha, a w przypadku Glorioso było to około 60–65 ton/ha.

fot. Sławomir Kłosiński

Rijnsburger czy Hiszpan?

Podsumowując, główne cechy odmian w typie hiszpańskim oraz tych pośrednich, typu hiszpańsko-amerykańskiego, to: duży rozmiar cebul, wysoki potencjał plonotwórczy, silny system korzeniowy, duża zdrowotność, przydatność do mechanicznego zbioru, łatwość obierania. Do tego cebule typu hiszpańsko-amerykańskim oferują możliwość dłuższego przechowania.

To propozycja dla plantatorów, którzy stawiają na plon. Nie jest to dominujący w polskiej produkcji rijnsburger, którego przetrzymamy najdłużej.

W Polsce mamy około 25 tys. ha plantacji cebuli. Z tego jakieś 6–7 tys. ha to cebule hiszpańskie, generujące plony na poziomie 70 ton/ha, trochę cebuli zimowej plonującej na poziomie 50 ton/ha, a reszta to cebula typu rijnsburger, której plon będzie oscylował w granicach 30–35 ton/ha.

Jednak przyzwyczajenia się zmieniają, bo cebule w typie rijnsburger są bardziej wrażliwe na choroby, w tym Fusarium. Są mniejsze, potrzebują więcej wody, stąd plantacje trzeba nawadniać. Hiszpańskie cebule mają dłuższy system korzeniowy, dłuższy szczypior, większy wigor i lepiej sobie radzą choćby w trudniejszych warunkach uprawowych. Ale ich przechowywanie jest krótsze. Zatem to decyzja rolnika, co chce uprawiać i jakie ma możliwości — podsumowuje Sławomir Kłosiński.

Zobacz także: Aktualne ceny cebuli w hurcie, maj 2025

Idź do oryginalnego materiału