Połowa sierpnia i krótszy, ze względu na piątkowe święto, tydzień skupowy przynosi wzrost zapotrzebowania szczególnie na byki i kolejne zwyżki cen. Jak zatem wyglądają ceny bydła mięsnego na dzień 14.08.2025?
Podaż bydła rzeźnego pozostaje uszczuplona, a zapotrzebowanie na wołowinę nie słabnie co sprawia, iż obniżek cen skupowych nie widać, ponieważ zakłady potrzebują surowca do przerobu.
Ceny wysokie i nic nie wskazuje na obniżki
Porównując ceny wołowiny z rynkiem światowym, UE plasuje się na trzecim miejscu po Wielkiej Brytanii i USA, gdzie za półtusze wołowe płacą w tej chwili średnio 7,44 EUR i 6,91 EUR w porównaniu do średniej europejskiej 6,54 EUR. Jak więc widać tylko do średniej brytyjskiej brakuje aż 90 eurocentów, co jest ogromnym przeskokiem cenowym i pokazuje, iż w obliczu permanentnego braku wołowiny na europejskim rynku nie ma zbytnio mowy o obniżkach cen, co najwyżej o stabilizacji.
Taką właśnie pewną stabilizację, bo raczej nie mocne spadki pokazują publikowane z pewnym opóźnieniem dane Ministerstwa Rolnictwa pochodzące ze Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej, które wskazują, iż za okres od 28.07 do 03.08.2025 r. za bydło rzeźne rolnicy uzyskiwali przeciętnie 14,10 zł/kg, wobec 14,19 zł tydzień wcześniej, czyli tylko 0,6 proc. mniej, ale już 0,4 proc. więcej niż przed miesiącem. Nieznacznie spadły tylko wzrosty cen licząc rok do roku, gdyż przekraczają one cały czas 40 proc. i wynoszą dokładnie 40,9 proc. co jest z pewnością świetnym rezultatem.
Ceny na dzień 14.08.2025 na podstawie ankiety telefonicznej:
W przypadku skupu w wadze żywej obowiązują następujące ceny:
- byki 11 (bez zmian) – 19 (+ 1 zł) zł netto/kg
- jałówki 8 (bez zmian ) – 17 (bez zmian) zł netto/kg
- krowy 6 (bez zmian) – 15,7 zł (+0,2 zł) netto/kg
Za wagę bitą ciepłą WBC skupujący oferują następujące stawki
- byki 25,5 (+0,5 zł ) – 30 zł (bez zmian) netto/kg
- jałówki 22,2 (+ 0,2 zł) – 29,5 zł (bez zmian) netto/kg
- krowy 18 (bez zmian) – 28 zł (bez zmian) netto/ kg
Górne widełki cenowe obowiązują przy dostawach powyżej 10 sztuk i dotyczą bydła ras typowo mięsnych.