Ceny cukru na świecie odbiły symbolicznie w górę w VIII, ale w Polsce spadły

12 godzin temu
Zdjęcie: Ceny cukru


Ceny cukru na świecie odbiły symbolicznie w górę w sierpniu po zaliczeniu poziomu najniższego od kwietnia 2021 roku – wynika z najnowszego raportu FAO. Dane pokazują, iż wskaźnik światowych cen cukru FAO wyniósł w sierpniu średnio 103,6 punktu, odbijając w górę o 0,3 punktu (0,2%) w porównaniu z lipcem, po pięciu z rzędu miesięcznych spadkach. W stosunku do sierpnia 2024 roku wskaźnik cen cukru FAO obniżył się jednak o 10,3 punktu (9%).

Indeks światowych cen cukru FAO pozostaje w pobliżu wieloletnich minimów – wykres

Przeczytaj również – FAO: Światowe ceny olejów roślinnych najwyżej od ponad 3 lat

Ograniczone odbicie światowych cen cukru było spowodowane obawami o produkcję w Brazylii

Wzrost ten był napędzany głównie obawami o perspektywy produkcji w Brazylii, w obliczu zmniejszonych plonów trzciny cukrowej i niskiego poziomu odzysku cukru w kluczowych południowych regionach uprawy. Dodatkowo, silniejszy globalny popyt na import cukru, zwłaszcza z Chin, wywierał dalszą presję na wzrost cen.

Jednak oczekiwania na większe zbiory w Indiach i Tajlandii, wynikające z korzystnych warunków pogodowych, ograniczyły ogólny wzrost cen cukru na świecie.

W Polsce ceny cukru spadły delikatnie w lipcu i były o 12% niższe niż rok wcześniej (MRiRW)

Dane MRiRW pokazują (kończą się na lipcu), iż krajowe ceny cukru systematycznie spadały od lipca 2023 roku do listopada 2024 roku. W grudniu 2024 roku ceny odbiły w górę (pierwszy raz od kwietnia 2023) z 2113 do 2182 zł/t. W styczniu cena średnia krajowa cukru wzrosła do 2297 zł/t. Od lutego do kwietnia ceny średnie cukru delikatnie spadały by odbić w czerwcu do 2.273 zł/kg i spaść w lipcu do 2221 zł/t. przez cały czas cena średnia cukru z lipca była o 12 procent niższa w skali roku.

Dla porównania, w analogicznym okresie (lipiec 2024 – lipiec 2025) światowe ceny cukru wzrosły o 6 procent (Indeks FAO).

Średnie miesięczne ceny sprzedaży cukru w Polsce (wykres według MRiRW)

W Polsce ceny cukru spadły o 27% w skali roku – GUS

Dane o inflacji GUS z początku września informują, iż cukier potaniał w sierpniu w Polsce o 2,7% w porównaniu do lipca i aż o 27% w skali roku.

Źródło: FAO, MRiRW, GUS

Idź do oryginalnego materiału