Ceny kapusty na rynku hurtowym w Broniszach zdołały się utrzymać. Odbiorcy szukają zdrowych, ładnych główek, za które są w stanie zapłacić nieco więcej. Ile kosztuje kapusta biała, czerwona i pekińska w dniu 24.02.2025?
Aktualna sytuacja na rynku w Broniszach wynika przede wszystkim z niskiej dostępności warzyw o wysokich parametrach jakościowych. Podaż zdrowej kapusty pozostaje niewielka, a zainteresowanie ze strony odbiorców nie słabnie. W rzeczywistości pozwala to producentom utrzymywać stawki na nieco wyższym poziomie.
Ile kosztuje kapusta pekińska?
Aktualnie notowane ceny kapusty pekińskiej na Broniszach zamykają się w przedziale od 4,00 do 5,00 zł/kg. Warto wspomnieć, iż część rolników prowadzi sprzedaż w 5 kilogramowych workach foliowych. o ile na wspomniane 5 kilogramów składa się 8 sztuk warzywa, wówczas jego cena dochodzi do 5,00 zł/kg w sprzedaży detalicznej.
Wskazany poziom cenowy dotyczy rzecz jasna kapusty o niewielkim kalibrze, która wyróżnia się brakiem uszkodzeń spowodowanych żerowaniem szkodników czy zmian wywołanych przez patogeny. Warto przy tym zauważyć, iż warzywo powinno wyróżniać się również intensywną, zieloną barwą. Jasne główki są mniej cenione.
Z kolei kapusta o niehandlowym wymiarze, pakowana w kartony, oferowana jest na rynku hurtowym w Broniszach za kwotę 4,00-4,25 zł/kg. Tyczy się to sprzedaży hurtowej. W sprzedaży detalicznej stawki dochodzą do 4,50 zł/kg.
W jakiej cenie można sprzedać kapustę białą i czerwoną?
Cena za kapustę białą i czerwoną w hurtowniach uzależniona jest od sytuacji na placu handlowym. Podczas mroźnej pogody, kiedy producentów na rynku było niewielu, cena podniosła się ze względu na niską podaż.
Stawki w przypadku obu kapust wynosiły wówczas około 60,00 zł za 20 kilogramowy worek. Oczywiście na taki poziom cenowy mogli liczyć sprzedający oferujący produkt wysokiej jakości. w tej chwili cena ta utrzymała się i dobrze przechowaną kapustę można sprzedać za 60,00 zł za worek. Cena kilograma wynosi więc 3,00 zł.
Równocześnie na rynku dostępna jest duża ilość towaru, który ma gorsze parametry jakościowe. Wynika to z problemów z przechowywaniem i rozwojem chorób. Taki towar będzie zwykle dostępny w niższej cenie.