Ceny mięsa na świecie osiągnęły rekordowy poziom – pokazuje najnowszy raport FAO. Wskaźnik międzynarodowych cen mięsa FAO wyniósł w lipcu średnio 127,3 punktu, co oznacza wzrost o 1,5 punktu (1,2%) w porównaniu z czerwcem i o 7,3 punktu (6,0%) w porównaniu z lipcem 2024 r. Za historyczny poziom wskaźnika odpowiadają głównie rekordowe ceny bydła i mięsa wołowego.
Lipcowy poziom wskaźnika cen mięsa osiągnął nowy rekord wszech czasów – wykres

Wzrost cen mięsa wołowego, baraniego i drobiowego z nawiązką zrównoważył niższe ceny wieprzowiny
Wzrost ten był napędzany głównie przez wyższe ceny mięsa wołowego i baraniego, a także przez niewielki wzrost notowań mięsa drobiowego, podczas gdy ceny mięsa wieprzowego spadły.
Ceny mięsa baraniego na świecie wzrosły czwarty miesiąc z rzędu
Ceny mięsa baraniego wzrosły znacząco czwarty miesiąc z rzędu, odzwierciedlając ograniczone dostawy eksportowe z Oceanii przy utrzymującym się globalnym popycie.
Ceny mięsa drobiowego nieznacznie wzrosły
Ceny mięsa drobiowego nieznacznie wzrosły, wspierane przez wyższe ceny eksportowe Brazylii po złagodzeniu ograniczeń i stopniowym wznowieniu importu przez kilku kluczowych partnerów handlowych po odzyskaniu przez Brazylię statusu kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) w połowie czerwca.
Ceny mięsa wieprzowego spadły w lipcu
Z kolei ceny mięsa wieprzowego spadły, głównie z powodu niższych notowań w Unii Europejskiej, gdzie wysokie krajowe dostawy zbiegły się ze słabą aktywnością zakupową na świecie.
Ceny mięsa wołowego osiągnęły nowy rekordowy poziom
Globalne ceny mięsa wołowego osiągnęły nowy rekordowy poziom, wspierane przez wyższe notowania w Australii, wspierane przez silny popyt importowy, zwłaszcza z Chin i Stanów Zjednoczonych, który przewyższał dostępne dostawy eksportowe. Silny popyt globalny przyczynił się również do wzrostu cen w Brazylii.
Przeczytaj również – Międzynarodowe ceny olejów roślinnych wzrosły w lipcu do poziomu najwyższego od 3 lat – FAO
Ceny bydła i mięsa wołowego w Polsce – tabela

W Polsce ceny bydła i mięsa wołowego naśladują treny światowe
Ceny bydła ogółem wzrosły w kraju aż o 41% w skali roku. Nic w tym dziwnego, ponieważ produkcja wołowiny w Polsce ukierunkowana jest przede wszystkim na eksport, który stanowi ok. 70% produkcji. W 2021 r. polski eksport wołowiny ukształtował się na poziomie 371,6 tys. ton o wartości 1 583,3 mln euro.
Głównymi odbiorcami polskiej wołowiny są przede wszystkim kraje UE, których udział w 2021 r. wyniósł 85% polskiego eksportu wołowiny ogółem. Największe ilości polskiej wołowiny zostały wyeksportowane do Włoch (19,9%), Niemiec (18,6%), Holandii (8,8%) oraz Hiszpanii (6,4%). Wśród państw trzecich największymi odbiorcami były: Wielka Brytania (5,1%), Izrael (3,4%) oraz Japonia (2,5%).
Ceny ćwierci wołowych w kraju od 2018 roku (zł/t) – wykres
