Chłopski kociołek to pyszne danie, do którego potrzeba kilka składników. Warzywa z przydomowego ogródka, wędzona swojska wędlina i boczek swojski, karczek i łopatka są kluczem do przygotowania dania, które z pewnością posmakuje każdemu.
– Moja żona Ewa – mówi Edward Papież z Koła Gospodyń Wiejskich w Domaszowicach – robi chłopski kociołek pierwsza klasa.
Przepis na przygotowania kociołka zdradza zdolna kucharka.
– Przepis pochodzi od naszych przodków. Chłopi na wsi często gotowali dania jednogarnkowe, ponieważ było ono nie tylko smaczne, ale i dość łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ważne jest także to, iż wrzucić można do niego to, co jest pod ręką – mówi Ewa Papież.
Podstawą dania są ziemniaki, młoda kapusta, marchewka, pietruszka, seler, cebula zebrane w przydomowym ogródku, no i oczywiście swojska wędzona wędlina i mięso. Ja dołożyłam jeszcze do kociołka pieczarki – mówi Ewa Papież.
Ewa i Edward Papież z Koła Gospodyń Wiejskich w Domaszowicach. / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce
3 miesięcy temu





![Prosięta lekko drożeją. Jakie są aktualne ceny w Polsce? [SONDA]](https://static.tygodnik-rolniczy.pl/images/2025/11/06/618886.webp)


![Kukurydza 2025: jak idą żniwa? Wilgotność wysoka, cena lokalnie do 500 zł/t [RAPORT Z PÓL]](https://static.tygodnik-rolniczy.pl/images/2025/11/06/556484.webp)









