Ciasto drożdżowe ze świętokrzyskiej wsi

3 godzin temu
Zdjęcie: Ciasto drożdżowe / Fot. Canva


Przepis na pulchne ciasto drożdżowe znaleźć można w książce „Jak ziarno staje się chlebem”, która jest podróżą po obrzędowości ludowej związanej ze świętem plonów, autorstwa Małgorzaty Pawlik z Muzeum Wsi Kieleckiej. Ciasto drożdżowe z mąki z delikatnej mąki pszennej wciąż uchodzi za smakołyk w świętokrzyskich domach.

Jak mówi Małgorzata Pawlik, bogato ilustrowana książka pod tytułem „Jak ziarno staje się chlebem”, powstała, aby przybliżyć temat chleba, który jako jeden z podstawowych składników codziennego pożywienia zarówno Europy, jak i Bliskiego Wschodu.
– Przez wieki zmieniał się jego wygląd i adekwatności, jednak szacunek do chleba jest znakiem poziomu etycznego społeczeństwa oraz wyznacznikiem wartości człowieka – mówi autorka.
W książce oprócz wiedzy na temat procesu powstawania chleba zawarte są także przepisy na chleb i słodkie wypieki. Wśród nich jest między innymi przepis na słodkie ciasto drożdżowe.
Składniki: 1 kg mąki pszennej, 1 kostka prawdziwego masła, 8 jajek, 1 niepełna szklanka cukru, 1 ½ szklanki mleka, 1 kostka drożdży, masło do wysmarowania blaszek.
Składniki na kruszonkę: 2 szklanki mąki, ½ kostki masła, ½ szklanki cukru.
Sposób przygotowania: W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić 1 łyżeczkę cukru i rozdrobnić 1 kostkę drożdży, odstawić do wyrośnięcia. Osiem żółtek utrzeć z 1 szklanką cukru. Rozpuścić i sklarować masło. Do przesianej mąki dodać drożdże, masło, utarte żółtka. Zagniatając dodać ogrzane mleko. Kiedy ręka będzie odchodzić od ciasta, możemy je odstawić do wyrośnięcia. Powinno być pulchne. W tym czasie robimy kruszonkę. Łączymy masło z cukrem i mąką. Tak przygotowana kruszonkę wkładamy do lodówki. Smarujemy masłem blaszki, w których będziemy piekli ciasto. Kiedy wyrośnie i podwoi swoją objętość przekładamy do blaszek. Na wierzchu smarujemy białkiem i rozkruszamy na ciasto wcześniej przygotowana kruszonkę. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około godziny w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.



Idź do oryginalnego materiału