Co nam daje las? Smaki i zdrowie!

7 godzin temu
Zdjęcie: Stoisko z darami lasu czyli Kącik Kari autorstwa Kariny Rudzkiej / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce


– Sama zbieram zioła, przetwarzam je i uczę, jak je rozpoznawać w terenie, a także podpowiadam, co można z nich zrobić. Jak widać, las daje nam dużo pożytków, stąd moja misja – mówi Karina Rudzka z Kącika Kari.

Zielarka zachęca wszystkich do spacerów po lesie przez cały rok, jednak, szczególnie pożyteczne są one pod koniec lata i jesienią.

Jak mówi Karina Rudzka, teraz właśnie jest czas na dojrzewanie owoców leśnych.

– Dojrzewa jarzębina, owoce czarnego bzu, jeżyny, aronia, porzeczki i maliny leśne, z których można robić smaczne i zdrowe naturalne soki, dżemy, konfitury. Można także sporządzać samodzielnie octy z owoców leśnych – dzikiej róży, jarzębiny, aronii – które są bogate w witaminy i minerały, aby w ten sposób, między innymi, wspomagać naturalnie odporność organizmu – wyjaśnia zielarka.

– Podczas spacerów ziołowych, które prowadzę dla zainteresowanych, uczę rozpoznawania roślin i prezentuję sposób ich wykorzystania dla zdrowia. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, iż posiadając wiedzę dotyczącą ziół i bogactw natury można samemu przygotować ziołowe kosmetyki, różnorodne dania i prozdrowotne specyfiki. Zainteresowanie tą tematyką rośnie, podobnie jak wiedza, która staje się coraz bardziej powszechna. Wiele osób uczy się przygotowywać w domowym zaciszu octy, ziołowe maceraty olejowe, dżemy, soki czy konfitury – informuje Karina Rudzka.

Zdaniem zielarki, szczególnie teraz warto chodzić do lasu, a późnoletnie i jesienne spacery wśród drzew są dla wszystkich pasjonatów natury polecane szczególnie.

Stoisko z darami lasu czyli Kącik Kari autorstwa Kariny Rudzkiej / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce
Stoisko z darami lasu czyli Kącik Kari autorstwa Kariny Rudzkiej / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce


Idź do oryginalnego materiału