Co sadzić w ogrodzie w październiku?

1 tydzień temu
Zdjęcie: Uprawa roszponki / Fot. Canva


Wystarczy zaledwie 12 stopni Celsjusza, aby choćby w październiku wykiełkowały warzywa! Tak jest na przykład z roszponką i sałatą. Trzeba też pomyśleć o wiośnie i posadzić warzywa na wczesny plon – mówi doświadczony ogrodnik Edward Galus, szef świętokrzyskiego okręgu Polskiego Związku Działkowców.

– Ziemia na grządkach nie znosi pustki i dlatego choćby w październiku wysiać możemy gwałtownie wschodzące roszponki czy sałatę. Te warzywa zdążą jeszcze wyrosnąć w tym roku, ponieważ do kiełkowania wystarczy im zaledwie 12 stopni Celsjusza – radzi Edward Galus.

Roszponka, zwana też roszpunką, to warzywo liściaste o niewielkich, kruchych liściach o lekko orzechowym smaku. Kalorii ma niewiele, za to jest bogata w błonnik i dostarcza wielu cennych składników odżywczych, na przykład witaminy C, witamin z grupy B, prowitaminy A, a także makro- i mikroelementów jak fosfor, potas, wapń, żelazo i magnez. Można ją jeść na surowo w sałatkach, robić z niej pesto czy koktajle. Ma niskie wymagania uprawowe, dobrze zimuje i gwałtownie się rozrasta. Jest też odporna na choroby.

Roszponkę można też uprawiać w pojemnikach na balkonie, a choćby na parapecie kuchennym.

Prezes świętokrzyskich działkowców przypomina też jesienią o… wiośnie.

– Czosnek ozimy, pietruszkę, czosnek niedźwiedzi, cebulę ozimą, szpinak, koper ogrodowy i niektóre odmiany marchewek sadzi się jesienią, aby zebrać plon wczesną wiosną. Te rośliny, aby wykiełkować i potem na wiosnę zdrowo rosnąć wymagają bowiem przejścia przez ochłodzenie – mówi Edward Galus.


Idź do oryginalnego materiału