Cytrynówka na bimbrze — jak zrobić aromatyczną nalewkę w domu

1 rok temu
Zdjęcie: cytrynówka na bimbrze


Cytrynówka na bimbrze — wybór owoców

Podstawą do sporządzenia doskonałej nalewki z cytryn są oczywiście owoce. Najlepiej sprawdzą się cytryny dojrzałe, kwaśne i aromatyczne oraz z dużą ilością soku. Warto wybierać owoce cięższe, gdyż świadczy to o większej zawartości soku. Decydując się na zakup cytryn na wagę, mamy pewność, iż każda będzie w idealnym stanie.

Przepis na cytrynówkę na bimbrze

Do przygotowania cytrynówki potrzebujemy:

  • 0,5 l bimbru
  • 6-9 cytryn
  • 250-300 ml wody
  • minimum 1,5 szklanki cukru

Po umyciu cytryn połowę obieramy ze skórki. Skórkę zalewamy bimbrem, by nabrał aromatu. Wodę z cukrem podgrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy sok z cytryn. Całość odstawiamy na dobę. Następnie przelewamy przez sito do butelek i odstawiamy na kilka dni.

Modyfikacje przepisu na cytrynówkę

Aby urozmaicić smak cytrynówki, można dodać miód zamiast części cukru. Można też zredukować ilość wody, by uzyskać mocniejszy smak. Dobrą praktyką jest też dodanie goździków, anyżu lub cynamonu.

Właściwości zdrowotne cytrynówki

Cytrynówka zawiera dużo witaminy C, wzmacniającej odporność. Z tego względu może być pomocna przy przeziębieniach i infekcjach. Cytryny zawierają też cenne minerały i przeciwutleniacze.

Podsumowanie

Cytrynówka na bazie domowego bimbru to niezwykle aromatyczny i orzeźwiający trunek. Jest łatwy do przygotowania, a dodatkowo może wzmocnić naszą odporność. Warto wypróbować ten przepis i cieszyć się wyjątkowym smakiem.

Idź do oryginalnego materiału