W ostatnim roku 46% Polaków zorganizowało minimum jedną imprezę okolicznościową dla znajomych, rodziny lub współpracowników. Co prawda restauracje i sale bankietowe nie oferują śladem biur podróży rabatów first minute, ale Polacy chętnie rezerwują lokale na przyjęcia ze sporym wyprzedzeniem. Co interesujące najczęściej rozpoczynamy przygotowania do organizacji takich wydarzeń akurat we wrześniu. Dlaczego?
Najpopularniejsze imprezy okolicznościowe w naszym kraju to… urodziny. Urodziny dzieci organizowane są z równym obłożeniem przez cały rok, poza miesiącami wakacyjnymi, komunijnym majem i przedświątecznym grudniem – wynika z danych portalu Briefly. W czerwcu rodzice szczególnie chętnie wyprawiają urodziny dzieciom w plenerze, łącząc je z obchodami Dnia Dziecka. Natomiast osiemnastki, trzydziestki i czterdziestki zwykle są organizowane w okresie jesienno-zimowym, a zwłaszcza w listopadzie i marcu.
Pierwsze dwa miesiące roku to tradycyjny czas na studniówki i bale karnawałowe. Kwiecień (po Wielkanocy) to najpopularniejszy okres na chrzciny. Przyjęcia weselne realizowane są od kwietnia do października, najczęściej (niezmiennie od lat) w czerwcu, sierpniu i wrześniu.

– Kalendarz organizacji przyjęć w Polsce ma dwa wyraźne bieguny – wyjaśnia Tomasz Szczęśniak z portalu Briefly, współautor badania “Imprezy okolicznościowe w Polsce 2025”. – Pierwszy to komunijny maj – już większość Polaków kojarzy, jak trudno znaleźć wolne miejsce w restauracjach w tym miesiącu. A drugi to grudzień – jeden z najbardziej dochodowych okresów w roku dla restauratorów. Oczywiście z racji firmowych spotkań przedświątecznych. Poza tym większe lokale nastawiają się na przyjęcia weselne, zaś mniejsze celują w imprezy urodzinowe. Tego typu imprezy realizowane są niemal przez cały rok.
Komunie – organizowane w maju, rezerwowane we wrześniu
W większości parafii pierwsza komunia święta odbywa się w jedną z majowych niedziel. jeżeli dzieci przystępujących do sakramentu jest wyjątkowo dużo, zdarza się, iż uroczystość zostaje podzielona na sobotę i niedzielę. Takich przypadków może być więcej w najbliższych 2-3 latach, bowiem do pierwszej komunii będą przystępowały roczniki z małego szczytu demograficznego lat 2016-2018. Wówczas, po wprowadzeniu programu 500+, rodziło się w Polsce 400 tys. dzieci rocznie. Dla porównania w poprzednim roku przyszło na świat 250 tys. maluchów w Polsce.
Dokładną datę pierwszej komunii rodzice poznają na początku roku szkolnego od księdza lub katechetki. I zwykle we wrześniu lub w październiku przystępują do organizacji. Dwie pierwsze decyzje, przed którym stoją to: kogo zaprosić i gdzie urządzić przyjęcie.
Średnia liczba gości na przyjęciu komunijnym w Polsce to 25 osoby, wynika z danych portalu Briefly. Hubert Murawko współwłaściciel Przystanku Młociny i Przystanku Wisła z Warszawy podpowiada: – Szczególnie przy przyjęciach rodzinnych organizatorzy często nie ujmują siebie w łącznej liczbie osób obecnych na imprezie. Dobrym przykładem jest przyjęcie komunijne, gdzie okazywało się, iż rodzice nie policzyli siebie i dziecka. Doświadczenie pozwala nam przewidywać takie sytuacje i uświadamiać o tym gości.
Według portalu Briefly, specjalizującego się w rezerwacji lokali na imprezy okolicznościowe w Polsce, w 2025 roku średni koszt przyjęcia komunijnego w restauracji lub sali bankietowej wynosił 225 zł za osobę dorosłą. W ciągu ostatnich dwóch lat ceny wzrosły o ok. 15%, zaś w porównaniu do okresu sprzed pandemii wzrost kosztów organizacji wynosi prawie 70%.
– Początkowe budżety podawane przez klientów są dosyć często zaniżone względem oczekiwań. Dlatego na etapie rozmów doprecyzowujemy koszty, aby dopasować ofertę do realnych możliwości i potrzeb klienta – wyjaśnia Jolanta Ołdakowska, dyrektor poznańskiego Hotelu DeSilva Premium.
W dużych miastach średnie ceny są wyższe, ale z drugiej strony organizatorzy mają dostęp do bardziej zróżnicowanej bazy lokali. W mniejszych miejscowościach, w związku z mniejszą dostępnością lokali, bywa iż rodzice decydują się na wstępne rezerwacje z rocznym lub choćby dwuletnim wyprzedzeniem. zwykle rodzice rezerwują restaurację 7-8 miesięcy przed przyjęciem komunijnym, czyli tuż po tym, gdy we wrześniu poznają dokładną datę wydarzenia. Ale w dużych miastach choćby 2-3 tygodnie przed komunią można przy pomocy portalu Briefly znaleźć miejsce na rodzinny obiad.
Jesienne imprezy firmowe
Wrzesień to nie tylko najpopularniejszy miesiąc rezerwacji lokali na komunię, ale również nowe otwarcie, jeżeli chodzi o imprezy firmowe. Rafał Kowalczyk, właściciel Drink Bar JABEERWOCKY z Warszawy wyjaśnia, iż najwięcej wyjść firmowych jest w listopadzie i grudniu, ale imprezy integracyjne zaczynają się już we wrześniu po powrotach wakacyjnych.
Karolina Słoniecka z działu marketingu City Hotel z Bydgoszczy podkreśla, iż wydarzenia firmowe stają się bardziej rozbudowane i wieloelementowe. To już nie tylko kolacja. Imprezy realizowane są krócej, ale są intensywniejsze. Rosną wymagania co do atrakcji. Pokazy barmańskie, wieczory tematyczne, pokazy iluzjonisty, warsztaty sushi czy strefy rozrywki z symulatorami F1 i VR to tylko niektóre z pomysłów, którymi organizatorzy próbują zaskoczyć i zaangażować uczestników.
Zespoły HR lub marketingu zwykle przystępują do poszukiwania lokalu na imprezy integracyjne dwa miesiące przed wydarzeniem. W przypadku wigilii firmowych rezerwacje restauracji i klubów zaczynają się na przełomie września i października. Najchętniej rezerwowanymi terminami są piątki w połowie grudnia.
Maciej Marks współwłaściciel Klubokawiarni Jaś i Małgosia z Warszawy twierdzi, iż w jego ocenie od pandemii zmniejszyła się inwestycja firm w imprezy firmowe. – Kiedyś szukano pretekstu do paru „integracyjnych” spotkań w roku. Teraz pozostało jedno, częściej w okresie przed Bożym Narodzeniem.
Kiedy Polacy planują przyjęcia?
Według danych portalu Briefly, czyli wyszukiwarki i platformy do rezerwacji lokali na przyjęcia i wydarzenia, z największym wyprzedzeniem Polki (bo to domena kobiet) planują przyjęcia weselne. jeżeli chcą zorganizować wesele w tradycyjnej, hucznej formule lokal rezerwują statystycznie rok przed ślubem. Natomiast, gdy urządzają obiad poślubny w restauracji, wówczas rozpoczynają przygotowania zwykle 6-7 miesięcy wcześniej. Co ciekawe, podobna zależność występuje w przypadku rezerwacji obiektów na bale szkolne. Studniówki planujemy około rok wcześniej, natomiast półmetki 5-6 miesięcy przed wydarzeniem.
W przypadku imprez urodzinowych najwcześniej przygotowania rozpoczynają organizatorzy osiemnastek – ok. 5 miesięcy przed imprezą. Natomiast lokale na urodziny dzieci rezerwujemy z 1-2-miesięcznym wyprzedzeniem. Na trzydziestki czy czterdziestki szukamy lokalu średnio 3 miesiące przed terminem imprezy.

Gdzie organizujemy imprezy i przyjęcia?
Duże przyjęcia rodzinne, jak wesela, komunie czy chrzciny, zwłaszcza w większych miastach już od dawna organizowane były zwykle w lokalach. Z badania portalu Briefly pt. “Imprezy okolicznościowe w Polsce 2025” wynika, iż w minionych 12 miesiącach 83% Polaków uczestniczyło w minimum jednej imprezie okolicznościowej, zaś 60% Polaków uczestniczyło w minimum jednym przyjęciu, które się odbyło poza domem. w tej chwili coraz częściej choćby kameralne urodziny w gronie znajomych realizowane są w restauracjach, pubach czy klubokawiarniach.
Dlaczego? 59% badanych deklaruje, lepiej zorganizować imprezę w lokalu niż sprzątać dom lub mieszkanie po “domówce”. Przeciwnego zdania jest jedynie 11%. Równocześnie 57% Polaków twierdzi, iż najtrudniejszym zadaniem podczas organizacji imprezy jest znalezienie lokalu.
Restauratorzy i managerowie sal bankietowych zgodnie wyróżniają trzy zjawiska, które da się w tej chwili zauważyć podczas przyjęć i wydarzeń. Imprezy są krótsze, ale bardziej intensywne – wspólnemu posiłkowi towarzyszy coraz więcej zaplanowanych atrakcji dodatkowych. Następuję “instagramizacja” menu – goście oczekują, aby jedzenie i napoje było w równym stopniu smaczne i fotogeniczne. Wreszcie maleje znaczenie alkoholu – popularność zyskują mocktaile, czyli bezalkoholowe wersje drinków.
Decydujące czynniki przy wyborze lokalu na imprezę to w kolejności: cena (61% wskazań), menu (45%), lokalizacja (35%) oraz atmosfera i wystrój lokalu (21%) – wynika z badania Briefly.
Najbardziej powszechne i pożądane udogodnienia w lokalu podczas imprez okolicznościowych według wskazań badanych to: parking dla samochodów (44% wskazań), sala lub lokal na wyłączność (43%), klimatyzacja (39%), ogródek przy lokalu (35%) oraz miejsce do tańca (33%).
– Zdecydowanie zauważamy rosnące zainteresowanie imprezami o niższym stopniu formalności, ale z dbałością o detale. Z kwestii organizacyjnych najczęściej pytania dotyczą właśnie menu – zarówno jego zawartości, jak i możliwości personalizacji. Coraz więcej gości zwraca uwagę na jakość jedzenia, niekoniecznie ilość – podsumowuje Anna Murzyn, event manager Restauracji Salute z Krakowa.