Dobre perspektywy cenowe dla rynku wołowiny: Ceny bydła 10.10.2024

1 tydzień temu

Czwarty kwartał roku to zwykle czas sezonowych podwyżek na rynku wołowiny i nie inaczej jest w tym roku. Ponadto według prognoz analityków dobra sytuacja odnośnie cen powinna utrzymać się w całym czwartym kwartale. Jak zatem wyglądają ceny bydła mięsnego na dzień 10.10.2024?

Delikatna tendencja wzrostowa jest dobrze widoczna w danych, które publikuje Ministerstwo Rolnictwa. W ostatnim tygodniu września za żywiec wołowy płacono średnio 10,09 zł/kg wobec 10,06 zł/kg tydzień wcześniej, czyli o około 0,3 proc. więcej niż miesiąc i rok wcześniej.

W poszczególnych kategoriach ceny wyglądały zaś następująco: za byki 12-24 miesiące płacono średnio 11,02 zł/kg, za krowy 8,42 zł/kg, a za jałówki 10,56 zł/kg. Natomiast za byki w klasie R płacono 20,80 zł/kg, za krowy w klasie R 18,58 zł/kg, a za jałówki 21,19 zł/kg.

Z kolei analitycy Pekao S.A. w swoim ostatnim raporcie zauważają, iż pomimo spadku pogłowia, produkcja mięsa wołowego w UE rośnie i w okresie pierwszych 5 miesięcy 2024 r. łączna masa ubojów w krajach Wspólnoty była wyższa o 5 proc. Rosnącej unijnej produkcji towarzyszy wzrost popytu a jego siłą napędową jest eksport. W ciągu pierwszych pięciu miesięcy br. wolumen nieprzetworzonego mięsa wołowego sprzedanego poza UE był wyższy aż o 24 proc. r/r.

Wskazują oni, iż ożywiony popyt na mięso wołowe, głównie zagraniczny, neutralizuje negatywny wpływ rosnącej unijnej produkcji na ceny. W rezultacie powinny one w 4 kwartale pozostać na historycznie wysokim poziomie.

Ceny na dzień 10.10.24 na podstawie ankiety telefonicznej:

W przypadku skupu w wadze żywej obowiązują następujące ceny:

– byki 8,8 – 13,5 zł netto/kg

– jałówki 7,3 -13,1 zł netto/kg

– krowy 4,5 – 10,4 zł netto/kg

Za wagę bitą ciepłą WBC skupujący oferują następujące stawki

– byki 18,4 – 21,9 zł netto/kg

– jałówki 16,5 – 21,6 zł netto/kg

– krowy 12,9- 20 zł netto/ kg

Górne widełki cenowe obowiązują przy dostawach powyżej 10 sztuk i dotyczą bydła ras typowo mięsnych.

Idź do oryginalnego materiału