Domowe nalewki – szybkie, rozgrzewające, smaczne… i na zdrowie!

2 godzin temu

Domowe nalewki sprawdzą się szczególnie teraz, kiedy mamy najkrótsze dni w roku. Wracamy do domu wychłodzeni, czasem przemoknięci i przygnębieni. Nie mamy ochoty dosłownie na nic, a tu przygotowania do świąt czekają. Nie potrzebujemy żadnych wyszukanych składników, by móc cieszyć się wybornym, rozgrzewającym trunkiem.

Domowe nalewki są smaczne i zdrowe, jeżeli oczywiście poprzestaniemy na jednym kieliszeczku. Bez problemu zrobimy je w domu. Wystarczy dosłownie odrobina cierpliwości i produkty, które zwykle mamy w kuchni.

Domowe nalewki – połączenie tradycji z nowoczesnością

Kuchnia staropolska nalewkami owocowymi stała, które dojrzewały przez długie miesiące, a choćby lata. Receptury na ich przygotowanie były w rodzinach pilnie strzeżone i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jednak współczesny świat bardzo przyspieszył! I tak na wyborną nalewkę cytrynową poczekamy zaledwie tydzień.

Poniżej podaję trzy przepisy na domowe nalewki – proste i błyskawiczne w przygotowaniu. Prawdę powiedziawszy, tylko jedna z nich jest nalewką w ścisłym tego słowa znaczeniu. Nie bądźmy jednak drobiazgowi!

Domowa nalewka cytrynowo-miodowa naprawdę ma wyjątkowy smak. To połączenie słodyczy z kwaskową nutą cytryny i kawowym aromatem. Jest bardzo łagodna w smaku, ale doskonale rozgrzewa. Wystarczy tydzień, by delektować się jej smakiem (zdjęcie główne).

Nalewka cytrynowa – składniki i wykonanie

Składniki:

  • 0,5 litra dobrej gatunkowo czystej wódki,
  • 0,5 szklanki miodu lub cukru,
  • 15 rodzynek, może być więcej,
  • 15 ziaren kawy,
  • 1 cytryna.

Cytrynę szorujemy szarym mydłem przy użyciu miękkiej szczoteczki, porządnie płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Przekładamy do litrowego słoja, dodajemy miód, opłukane rodzynki, kawę i wlewamy wódkę. Przez tydzień codziennie potrząsamy słoikiem, ponieważ miód lub cukier muszą się dobrze rozpuścić. Następnie przelewamy nalewkę do butelki. Rodzynki możemy zjeść lub zostawić do świątecznego sernika.

Likier kawowy – prosty i smakowity

Jeśli ktoś lubi słodkie domowe nalewki, to likier na bazie mleka skondensowanego na pewno zachwyci jego kubki smakowe. Już na drugi dzień po przygotowaniu możemy go skosztować.

Składniki:

  • 300 ml skondensowanego mleka niesłodzonego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 100 ml spirytusu,
  • 50 ml ciemnego rumu.

Domowe nalewki w słodkiej odsłonie – likier kawowy o aksamitnej konsystencji i intensywnym aromacie, idealny na zimowe wieczory.

fot. Małgorzata Chojnicka

Wykonanie:

Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i kawę. Ciągle mieszając, doprowadzamy do wrzenia, a następnie na maleńkim ogniu gotujemy przez 5 minut. Nie przestajemy mieszać. Po wystudzeniu do mleka powoli wlewamy spirytus i rum. Dokładnie mieszamy i przelewamy do butelki.

Domowe nalewki na zdrowie – rozgrzewający napój mleczny

Domowe nalewki dawniej były stosowane także w celach typowo leczniczych. Gdy przemarzniemy, najlepiej sprawdzi się rozgrzewający napój mleczny. Do jego przygotowania potrzebujemy jedno żółtko, miód, gorące mleko i spirytus.

Domowe nalewki to także rozgrzewający napój mleczny, który od lat stosowano jako domowe wsparcie przy wychłodzeniu i zimowych dolegliwościach.

fot. Małgorzata Chojnicka

Wykonanie:

Jajko musimy sparzyć wrzątkiem i oddzielić żółtko od białka. Następnie żółtko przekładamy do wysokiej szklanki i dodajemy łyżkę miodu pszczelego. Starannie miksujemy na puch. Zalewamy gorącym mlekiem, intensywnie mieszając. Na sam koniec wlewamy 50 ml spirytusu. Robimy to powoli, ciągle mieszając. Natychmiast napój wypijamy i kładziemy się do łóżka, ponieważ jest silnie rozgrzewający!

Idź do oryginalnego materiału