Dzień polskiej żywności, czyli w tym dożynki 2023

1 rok temu

Dzień polskiej żywności obchodzimy w tym roku właśnie dzisiaj, tj. 25 sierpnia. Termin ten nie został wybrany przypadkowo. Zaplanowano go rozmyślnie, w okresie kiedy rodzime płody rolne są w pełni dostępne. Rolnicy z kolei świętują zakończenie zbiorów dożynkami. Sprawdźmy, jakie ważne wydarzenia związane ze żniwami już się odbyły i na jakie uroczystości jeszcze czekamy.

Dzień polskiej żywności to idealna okazja, aby przypomnieć o naszych rolnikach i rodzimych produktach żywnościowych. Doceniane są one bowiem przez konsumentów nie tylko lokalnie, ale trafiają także na europejskie i światowe rynki. Święto ściśle związane jest z kończącym się sezonem, który rolnicy świętują dożynkami. Wydarzenia takie są również okazją do promocji polskiej żywności.

Dzień polskiej żywności — co to za święto?

Dzień polskiej żywności to wydarzenie promujące branżę rolniczą — producentów żywności, ale też przetwórców płodów rolnych. Termin tego wydarzenia jest ruchomy i przypada na czas zbiorów i żniw. W tym roku wypada 25 sierpnia. Święto obchodzone jest już od 2013 r. Powstało z inicjatywy twórców Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Celem przedsięwzięcia jest z kolei rozpowszechnianie rodzimych produktów spożywczych, ich wytwórców i przetwórców.

Dożynki Województwa Łódzkiego w Paradyżu

Swoisty dzień polskiej żywności obchodzono w Paradyżu, 20 sierpnia br. Wtedy to odbyły się Dożynki Województwa Łódzkiego. Wydarzenie zorganizowali Marszałek Województwa Łódzkiego Grzegorz Schreiber, Gmina Paradyż, Powiat Opoczyński oraz Archidiecezja Radomska. Dożynki rozpoczęły się mszą świętą dziękczynną w Sanktuarium Chrystusa Cierniem Koronowanego oraz Krwi Zbawiciela. W uroczystości wzięli udział m.in. przedstawiciele władz krajowych, samorządowych województwa łódzkiego oraz goście — rolnicy, ogrodnicy i konsumenci płodów rolnych.

Dożynki jako dzień polskiej żywności

250 stoisk wystawienniczych uświetniło ten swoisty dzień polskiej żywności w Paradyżu. Obecne były więc stoiska kół gospodyń wiejskich, pszczelarzy, producentów wyrobów mleczarskich i mięsnych, była też strefa militarna i strefa funduszy europejskich. Odbywały się też liczne konkursy m.in. na najpiękniejszy wieniec dożynkowy, na najlepszy miód, a także konkurs kulinarny „Łódzkie smakuje najlepiej”.

Rolnicy dają nam bezpieczeństwo żywnościowe — za to im dziękujemy!

W Dożynkach Województwa Łódzkiego wziął udział także minister rolnictwa i rozwoju wsi, Robert Telus, który podziękował polskim rolnikom za ich pracę.

Dziękuję rolnikom za to iż dają nam bezpieczeństwo żywnościowe. Dziękuję za Waszą miłość do ziemi, za Wasz patriotyzm. My rolnicy wiemy, jak ważna jest ziemia i miłość do niej, jak ważna jest miłość do Ojczyzny. Oprócz bezpieczeństwa militarnego, bezpieczeństwa energetycznego, bezpieczeństwo żywnościowe jest bardzo ważne, a jako minister rolnictwa powiem, iż jest ono najważniejsze. Za to bezpieczeństwo żywnościowe, które dajecie nam Polakom, naszemu krajowi składam serdeczne Bóg zapłać — mówił minister Telus.

Nauka w służbie rolnictwu

Instytut Ogrodnictwa – PIB na stoisku prezentował przetwory owocowe i warzywne wyprodukowane w „Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych”. W trakcie dożynek prezentowano także cele i założenia projektów realizowanych w jednostce. Znalazły się wśród nich, m.in.:

  • LFPPO „Laboratorium Fizjologii Pozbiorczej Produktów Ogrodniczych”;
  • RCBO „Regionalne Centrum Bioróżnorodności Ogrodniczej jako ośrodek integrujący ochronę ex situ różnorodności biologicznej województwa łódzkiego”;
  • ŁĄKI ZDROWIA – projekt ekologiczno-edukacyjno-demonstracyjny Województwo Łódzkie i Instytut Ogrodnictwa – Społeczeństwu;
  • INTERNETOWA PLATFORMA WSPOMAGANIA DECYZJI NAWODNIENIOWYCH – dostępna na serwerze Instytutu Ogrodnictwa;
  • BIO-FERTIL – „Opracowanie technologii innowacyjnych nawozów mineralnych wzbogaconych mikrobiologicznie”;
  • EXCALIBUR – „Wykorzystanie wielofunkcyjnego potencjału glebowej różnorodności biologicznej w ogrodnictwie”;
  • BiofruitNET – „Zwiększenie innowacyjności ekologicznej produkcji owoców poprzez silną sieć wiedzy”;
  • ResBerry – „Kształtowanie odporności roślin jagodowych w uprawie ekologicznej poprzez poprawę bioróżnorodności i innowacyjne strategie gospodarowania;
  • BioHortiTech – „Improved bio-inocula and living mulching technologies for integrated management of horticultural crops”;
  • BioSafeFood „Opracowanie technologii produkcji wysokiej jakości, bezpiecznych dla konsumenta owoców i warzyw z zastosowaniem nowych biopreparatów w ochronie upraw przed chorobami”.

Dożynki Prezydenckie i konkurs na najładniejszy wieniec

Kolejny swoisty dzień polskiej żywności obchodzić będziemy 23 i 24 września br. W tym terminie bowiem odbędą się w Warszawie Dożynki Prezydenckie. W przeddzień tego wydarzenia tradycyjnie już odbywa się „Konkurs na najładniejszy wieniec dożynkowy o nagrodę Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej”, którego celem jest kultywowanie tradycji regionalnych oraz promocja kultury polskiej wsi. Biorą w nim natomiast udział grupy reprezentujące poszczególne województwa

Źródła: InHort, kalbi.pl, MRiRW, prezydent.pl

Idź do oryginalnego materiału