
Wielu producentom warzyw na pewno przeszło przez myśl pytanie czy ekologiczna produkcja warzyw może być opłacalna. Czy warto inwestować w ekologiczną produkcję w gospodarstwie? Odpowiedź brzmi: tak, ale pod pewnymi warunkami.
Czy ekologiczna uprawa warzyw się opłaca? Aktualne dane dotyczące rynku produktów ekologicznych wskazują na to, iż w ostatnim czasie popyt na żywność ekologiczną ponownie wzrasta.
Rośnie popyt na produkty ekologiczne
Zgodnie z informacjami z tegorocznych targów Biofach w Norymberdze, sytuacja w sektorze produkcji ekologicznej uległa znacznej poprawie. Jak podkreśla Heleen Bos, specjalistka ds. marketingu produktów ekologicznych w firmie Rijk Zwaan:
Firmy z sektora ekologicznego na szczęście znów mają się dobrze. w tej chwili ponownie kładzie się nacisk na zdrowy styl życia, więc rośnie sprzedaż wszelkiego rodzaju produktów ekologicznych

Aktualnie sytuacja w sektorze produkcji ekologicznej uległa znacznej poprawie i rynek żywności „eko” rośnie.
fot. Anna Maciejuk
Coraz większa sprzedaż ekologicznej żywności
Dane, jakie zaprezentowano podczas targów targów Biofach 2025 wykazały, iż wyraźnie wzrasta sprzedaż żywności ekologicznej. A także wydatków konsumentów na ten cel. wzrost sprzedaży i wydatków na żywność ekologiczną. Pozytywny trend obserwuje się również w Polsce. Jak czytamy na stronie firmy hodowlano-nasiennej Rijk Zwaan:
Wartość rynku produktów bio w 2024 roku wyniosła niemal 2 miliardy złotych.
Czy ekologiczna produkcja warzyw się opłaca?
Aby produkcja warzyw ekologicznych przynosiła dochody, należy przeanalizować swoje możliwości i opracować strategię. Ściśle mówiąc, planując uprawę ekologiczną, należy wziąć pod uwagę poniższe czynniki.
Specjalizacja produkcji
Należy wybrać do produkcji konkretne gatunki warzyw, które najlepiej sprawdzają się w uprawie ekologicznej. Następnie trzeba zainwestować w nowoczesny sprzęt, ułatwiający uprawę, zbiór i przechowywanie. Przy czym szczególną uwagę należy zwrócić na nawadnianie plantacji. Bowiem doświadczenia z ostatnich lat pokazują, iż przy w tej chwili zmieniającym się klimacie, nawadnianie roślin uprawnych staje się niezbędne.

Wiele firm hodowlano-nasiennych oferuje bogaty wybór odmian warzyw polecanych do produkcji ekologicznej. Warto wybrać je do uprawy.
fot. Anna Maciejuk
Współpraca i konsolidacja
Warto współpracować w zakresie produkcji ekologicznej z innymi plantatorami. Bowiem wspólne działanie np. w formie grupy producenckiej, stowarzyszenia czy kooperatywy niesie ze sobą wiele korzyści. Między innymi łatwiej jest:
- wymieniać się doświadczeniami;
- wspólnie szukać odbiorców;
- uzyskać lepszą pozycję negocjacyjną.
Dobór odpowiednich odmian warzyw
Kluczową rolę odgrywa odpowiedni dobór odmian warzyw. Wiele firm hodowlano-nasiennych oferuje bogaty wybór odmian polecanych do produkcji ekologicznej. Cechują się one m.in. mniejszą podatnością na choroby i szkodniki lub mają szeroki pakiet odporności na choroby i wirusy. A przy tym są plenne i odznaczają się wysoką jakością.
Jedną z firm, która dysponuje szerokim asortymentem odmian warzyw do uprawy ekologicznej jest Rijk Zwaan. Hodowca ten oferuje nasiona odmian polecanych do ekologicznej produkcji m.in. takich warzyw, jak: buraki ćwikłowe, marchew, ogórek gruntowy, kapusta głowiasta biała i czerwona, cukinia, por, sałaty i pomidory.
Warzywa ekologiczne – świeże czy przetworzone?
Warto zaznaczyć, iż świeże warzywa mają zdecydowanie mniejszy udział w rynku żywności ekologicznej niż produkty przetworzone, na które popyt wyraźnie rośnie. Ściśle mówiąc, chodzi o takie produkty z warzyw, jak:
- mrożonki warzywne;
- warzywa kiszone;
- przeciery;
- marynaty;
- soki warzywne i warzywno-owocowe;
- gotowe dania z warzyw.
Ponadto dystrybucja produktów przetworzonych jest łatwiejsza niż świeżych warzyw, które gwałtownie tracą na jakości. Dzięki temu plantatorzy coraz częściej znajdują odbiorców zagranicą. A dodatkowo coraz więcej zagranicznych przetwórców poszukuje surowców w Polsce.
Ekologiczna produkcja warzyw szansą na wzrost dochodów
Zatem ekologiczna produkcja warzyw może być ciekawą i przynoszącą realny dochód alternatywą. Zwłaszcza dla małych i średnich gospodarstw, które nie mogą konkurować skalą z wielkimi graczami na rynku. Uprawa ekologiczna wymaga wprawdzie wiedzy, planowania, inwestycji oraz konsekwencji. Jednak wszystko wskazuje na to, iż popyt na żywność ekologiczną w całej Europie pozostanie w trendzie wzrostowym.
Reasumując, główne powody, dla których warto uprawiać warzywa ekologiczne, to:
- wzrost wartości rynku produktów ekologicznych;
- zwiększający się popyt w kraju i zagranicą;
- możliwość specjalizacji i dywersyfikacji dochodów;
- lepsze warunki przetwórstwa i eksportu;
- ekologiczne rolnictwo wpisuje się w unijne strategie zrównoważonego rozwoju.
Źródło: www.rijkzwaan.pl