Eksport polskiej żywności do Singapuru – szansa na rozwój

7 godzin temu

Sekretarz stanu Jacek Czerniak spotkał się 23 maja z czołowymi singapurskimi importerami i dystrybutorami produktów mięsnych, aby omówić możliwości rozwoju wymiany handlowej między Polską a Singapurem w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W rozmowach uczestniczył także Tomasz Ciodyk, zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR).

Eksport Polskiej Żywności do Singapuru – Szansa na Rozwój, fot. MRiRW

Potencjał polskiej żywności na rynku singapurskim

Singapurscy przedsiębiorcy przybyli do Polski w ramach misji gospodarczej, organizowanej przez Krajową Izbę Gospodarczą Centrum Promocji Sp. z o.o. oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, we współpracy z Zagranicznym Biurem Handlowym Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu w Singapurze. Podczas wizyty delegacja odwiedziła kilka zakładów produkcyjnych branży mięsnej, zapoznając się z wysokimi standardami jakości polskich produktów.

Sekretarz stanu Jacek Czerniak podkreślił, iż Polska jest jednym z czołowych producentów żywności w Unii Europejskiej, a produkty mięsne zajmują pierwsze miejsce w wartości polskiego eksportu rolno-spożywczego.

„Nasza żywność jest ceniona i chętnie kupowana przez konsumentów na całym świecie. To zasługa skutecznego nadzoru weterynaryjnego i dobrze rozwiniętych systemów jakości – zaznaczył Czerniak.

Polska żywność coraz bardziej doceniana w Singapurze

Polska już teraz ma otwarty rynek eksportowy w Singapurze dla wielu kategorii produktów rolno-spożywczych, w tym mięsa wieprzowego, drobiowego i wołowego.

Singapur jest krajem, który praktycznie w całości zależy od importu żywności, ponieważ ponad 90% produktów spożywczych pochodzi z zagranicy. To sprawia, iż jest to atrakcyjny kierunek dla polskich producentów.

W 2025 roku KOWR po raz czwarty uczestniczył w targach Food&Hotel Asia Food&Beverage, gdzie Krajowa Izba Gospodarcza Centrum Promocji zorganizowała stoisko dedykowane polskiej żywności.

„Stale pracujemy nad zwiększeniem eksportu polskiej żywności do Singapuru. Wierzymy, iż ta misja pozwoli singapurskim firmom lepiej poznać potencjał polskiego sektora rolno-spożywczego i przyczyni się do dalszego wzrostu wymiany handlowej” – powiedział Czerniak.

Polska–Singapur: wyniki handlowe w sektorze spożywczym

W 2024 roku Polska odnotowała dodatnie saldo w wymianie handlowej artykułami rolno-spożywczymi wynoszące 19,9 mln euro, a polski eksport do Singapuru osiągnął wartość 29,7 mln euro.

Polska eksportuje do Singapuru produkty paszowe pochodzenia zwierzęcego, wyroby cukiernicze i piekarnicze oraz mięso wieprzowe. Z Singapuru importujemy głównie proszek kakaowy, masło kakaowe i żywe ryby.

Dynamiczny rozwój współpracy pomiędzy polskim a singapurskim sektorem rolno-spożywczym wskazuje na rosnące możliwości dla producentów i dystrybutorów żywności, a kolejne inicjatywy handlowe mogą jeszcze bardziej umocnić pozycję polskiej żywności na rynku azjatyckim.

Rynek paliw: Diesel tanieje, marże stacji rekordowe! Co wpływa na ceny przy dystrybutorze?
Idź do oryginalnego materiału