ENCERA w kukurydzy – jak zwiększyć plon dzięki azotowi atmosferycznemu?

1 tydzień temu

ENCERA w kukurydzy kiszonkowej zwiększyła plon choćby o 8 t/ha. W kukurydzy uprawianej na ziarno przyrost plonu sięgnął 1,3 t/ha. Sprawdź, jak działa preparat z bakteriami wiążącymi azot i poznaj wyniki doświadczeń z 2024 r.

Zwiększenie efektywności odżywiania azotowego roślin w trudnych warunkach pogodowych to dziś jedno z najważniejszych wyzwań w rolnictwie. W odpowiedzi na te potrzeby powstał innowacyjny preparat ENCERA – produkt mikrobiologiczny zawierający bakterie wiążące azot. W tym artykule sprawdzamy, jak zastosowanie preparatu ENCERA w kukurydzy wpływa na kondycję roślin więc finalnie na wzrost plonu i opłacalność uprawy.

Co to jest ENCERA i jak działa?

ENCERA to aplikowany dolistnie preparat oparty na bakteriach Gluconacetobacter diazotrophicus, które kolonizują tkanki roślinne i wiążą azot atmosferyczny. Dzięki temu dostarczają roślinie niezbędny składnik odżywczy bez konieczności stosowania dodatkowych dawek nawozów mineralnych.

Bakterie obecne w ENCERZE są zdolne do przenikania przez ściany komórek kukurydzy, co zwiększa efektywność biologicznego nawożenia. To nowoczesna alternatywa dla intensywnego nawożenia mineralnego – rozwiązanie ekologiczne i ekonomiczne.

Dlaczego warto stosować ENCERĘ w uprawie kukurydzy?

Badania wykazały istotny wzrost zawartości chlorofilu. Z kolei większy poziom chlorofilu to efektywniejsza fotosynteza, która przekłada się na wyższy plon. Stosowanie ENCERY przekłada się na silniejszy rozwój systemu korzeniowego, lepsze zaziarnienie kolb i wyraźnie większy wigor roślin – szczególnie widoczny w warunkach stresu suszy.

Zarówno badania jak i zastosowania produkcyjne wykazały, iż produkt ten zwiększa odporność kukurydzy na stres wodny. Rośliny lepiej znoszą okresowe susze dzięki ogólnej poprawie ich kondycja, ale najważniejszy jest tu aspekt odżywienia azotowego. W warunkach ograniczonej wilgotności pobieranie składników pokarmowych z gleby jest znacznie ograniczone. Natomiast azot asymilowany z atmosfery przez bakterie Gluconacetobacter diazotrophicus jest roślinom, udostępniany bez zakłóceń.

Wyniki doświadczeń 2024 – kukurydza ziarnowa i kiszonkowa

Na platformie doświadczalnej YUTEKI prowadzonej przez Sumi Agro zarejestrowano w 2024 roku 22 doświadczenia z kukurydzą (na terenie Polski). Średni wzrost plonu po zastosowaniu ENCERY, na monitorowanych w tym programie plantacjach, wyniósł blisko 6%, a maksymalny przyrost osiągnął 1,3 t/ha.

W przypadku uprawy na kiszonkę średni wzrost plonu to 8 83%, a maksymalny, aż 8 t/ha. To dowód, iż użycie produktu ENCERA w kukurydzy wpływa pozytywnie na wysokość plonu niezależnie od kierunku użytkowania.

Ekologia i dostępność – ENCERA od 2025 r.

ENCERA spełnia wymagania ekoschematu „Biologiczna uprawa” i może być stosowana z dopłatami. Co ważne, od 2025 roku preparat dostępny jest w nowej formulacji WG. Oznacza to wydłużoną do 2 lat trwałość. Także dzięki temu, jest on teraz dostępny w wygodnych opakowaniach na 0,5 i 4 ha. Ma to kolosalne znaczenie praktyczne, gdyż zwiększa dostępność produktu dla mniejszych plantacji.

Warto mieć ENCERĘ w technologii uprawy kukurydzy

Podsumowując – ENCERA w kukurydzy to rozwiązanie, które realnie zwiększa plon, poprawia kondycję roślin i sprzyja zrównoważonej produkcji. Wysoka skuteczność potwierdzona badaniami, możliwość uzyskania dopłat oraz korzyści środowiskowe czynią z ENCERY preparat pierwszego wyboru w biologicznej strategii nawożenia kukurydzy.

Idź do oryginalnego materiału