FAO podnosi nieco swoją prognozę globalnej produkcji zbóż w tym sezonie

2 godzin temu
Zdjęcie: FAO podnosi nieco swoją prognozę globalnej produkcji zbóż w tym sezonie


Analitycy FAO nieznacznie podnieśli prognozę światowej produkcji zbóż w okresie 2024/25, której wolumen szacowany jest w tej chwili na 2853 mln ton. Korekta wynika ze wzrostu produkcji ryżu i pszenicy, który przeważył nad niewielkim zmniejszeniem światowej produkcji zbóż paszowych.

Zaktualizowana prognoza, opublikowana w najnowszym raporcie dotyczącym podaży i popytu na zboża, pozostaje nieco poniżej rekordowego poziomu z 2023 r.

Analitycy FAO oczekują, iż w okresie 2024/25 r. światowa produkcja pszenicy wzrośnie o 0,5 procent w porównaniu z rokiem ubiegłym, ponieważ lepsze oczekiwania dla Australii z nawiązką zrównoważyły duży spadek prognoz dla Unii Europejskiej, który jest związany z nadmiernie wilgotnymi warunkami pogodowymi.

Pszenica – prognozy FAO w porównaniu do prognoz USDA i IGC

Z kolei światowa produkcja zbóż paszowych spadnie o 0,8 procent od 2023 r., ponieważ spadek zbiorów w Unii Europejskiej przewyższy oczekiwany wzrost produkcji kukurydzy w Stanach Zjednoczonych.

Kukurydza – prognozy FAO na tle prognoz USDA i IGC

Według nowych szacunków światowa produkcja ryżu w okresie 2024-2025 wzrośnie o 0,9 proc., osiągając najwyższy w historii poziom 539,2 mln ton.

Ryż – prognozy FAO w porównaniu do prognoz USDA i IGC

Całkowite światowe spożycie zbóż w okresie 2024/25 ma wzrosnąć o 0,4 proc. (do 2853 mln ton), a światowe zapasy zbóż mogą wzrosnąć o 1,2 proc., przy czym zapasy ryżu będą rosły trzykrotnie szybciej.

W rezultacie relacja światowych zapasów zbóż do spożycia w okresie 2024/25 wyniesie 30,6 proc., co zdaniem FAO wskazuje na „korzystne perspektywy podaży w nowym sezonie”.

Wolumen międzynarodowego handlu zbożem prognozowany jest na 488,1 mln ton, czyli o 2,7 proc. mniej niż w okresie 2023-2024. Jednocześnie zakłada się, iż w 2025 r. wzrost importu do Afryki i na Bliski Wschód może doprowadzić do ożywienia międzynarodowego handlu ryżem.

Źródło: FAO

Idź do oryginalnego materiału