GIS ostrzega! Groźne bakterie w boczku wędzonym

3 godzin temu

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował publiczne ostrzeżenie dotyczące żywności. Chodzi o wykrycie bakterii Listeria monocytogenes w partii boczku wędzonego. GIS przestrzega konsumentów przed spożywaniem produktu wymienionego w komunikacie.

GIS ostrzega! Groźne bakterie w boczku wędzonym

W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii boczku wędzonego.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Boczek Duński Wędzony

Numer partii: 24305001

Terminy przydatności do spożycia: 30.11.2024

Producent: Zakłady Mięsne „PEKPOL Ostrołęka” S.A., 07-410 Ostrołęka, Ławy, ul. Przemysłowa 31, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14150301.

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent po otrzymaniu informacji o stwierdzeniu obecności Listeria monocytogenes w produkcie „Boczek Duński Wędzony” o numerze partii 24305001, niezwłocznie podjął działania zgodne z procedurami zakładowymi. Producent ustalił wszystkich odbiorców kwestionowanego produktu i poinformował ich o konieczności wycofania go z obrotu.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadziły kontrolę urzędową w zakładzie produkcyjnym i wydały stosowane zalecenia w zakresie bezpieczeństwa żywności. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofania partii z obrotu.

Dopłaty bezpośrednie i obszarowe 2024 – plan wypłat do 22 listopada

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/listerioza pod hasłem „LISTERIOZA”.

Źródło i fot.: GIS

Idź do oryginalnego materiału