W okresie jesienno-zimowym chłodne wieczory umila nam popijanie ciepłego, herbacianego naparu. W ostatnim czasie Państwowa Inspekcja Sanitarna w trakcie kontroli wykryła w jednym z popularnych produktów niebezpieczną dla zdrowia ilość pestycydu - antrachinonu. Konsumenci, którzy chętnie parzą ten rodzaj herbaty, muszą mieć się na baczności. Lepiej wyrzucić ją do kosza.
REKLAMA
Zobacz wideo Kiedy dziecko się zakrztusi. Przede wszystkim nie panikować. Działać!
GIS: Herbata wycofana z dystrybucji. Wykryto zaburzone proporcje w produkcji
W piątek 22 listopada 2024 roku Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat dotyczący stwierdzenia pozostałości pestycydu - antrachinonu w określonych partiach czarnej herbaty.
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - antrachinonu w herbacie czarnej liściastej. Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego spożycie produktów o podanych numerach partii może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów
- czytamy w ostrzeżeniu. Osoby, które kupiły te herbaty:
Herbata czarna YUNNAN, 200 g, data ważności 01.2026 i 12.2025
Herbata Czarna Madras, 200 g, data ważności 01.2026 i 12.2025
Herbata Czarna Ceylon, 200 g, data ważności 01.2026 i 12.2025
Herbata Czarna Assam, 200 g, data ważności 01.2026 i 12.2025
dystrybuowane przez HEALTH FARM Wola Łaska 48, 98-100 Łask są proszone o zrezygnowanie z ich popijania. Skutki mogą być naprawdę poważne.
Czy czarna herbata jest zdrowa? Warto zachować umiar
Antrachinon to organiczny związek chemiczny, który w przemyśle jest zwykle stosowany jako półprodukt w produkcji różnego rodzaju barwników. Substancja z łatwością rozpuszcza się w benzynie, jednak w wodzie nie posiada już tych adekwatności. Składnik bywa również stosowany przy tworzeniu środków przeczyszczających. Długotrwałe spożycie może wiązać się z ryzykiem zaistnienia powikłań zdrowotnych. W herbatach zielonych i czarnych jest on zwykle wykorzystywany w śladowych ilościach ustalonych przez Unię Europejską - 0,02 mg/kg.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.